Pintér Sándor belügyminiszternek és Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkárnak írt nyílt levelet egy fővárosi pedagógus, miután átvette a tankerület fenyegető levelét.

„A mai napon több kollégámmal együtt átvettük a levelet, melyben elolvashattuk, hogy milyen retorziók várnak ránk abban az esetben, ha újra a polgári elégedetlenség „útjára tévednénk”. Őszinte leszek, személy szerint örültem is neki. Örültem, mert ez a levél több dolgot is bizonyít. Bizonyítja azt, ami 2022-ben Magyarországon zajlik; ahogy bizonyítja azt is, hogy nem tudnak bennünket elhallgattatni. Önök úgy tesznek, mintha árulók lennénk, akik elárulják a gyerekeket, ha a polgári engedetlenséghez folyamodunk. Holott nem mi vagyunk azok, akik elárulták a gyerekeket, hanem önök. Személy szerint akkor követnék el árulást, ha hallgatnék” – írja.

-  A polgári engedetlenség eszközével éltünk, mert nem hagytak számunkra már más lehetőséget.

- A polgári engedetlenség eszközével éltünk a megalázóan alacsony bérek miatt, a forráshiány miatt, a túlterheltség miatt, ami érint pedagógust és diákot egyaránt, a fizetetlen túlórák miatt, a tanszabadság hiánya stb. miatt.

- A polgári engedetlenség eszközével éltünk a megalázó bánásmód miatt, a tisztelet teljes hiánya miatt.sorolja, hozzátenni: továbbra is kitart amellett, hogy a polgári engedetlenség nem a vezetőség, nem a tankerület, nem a szülők, és legfőképpen nem a gyerekek ellen irányul.

- sorolta.

„Az „akcióban” független, jogtudatos állampolgárként, pedagógusként és két gyermekes édesanyaként vettem részt. Mert már régen nem azért félek  (hiába is próbálnak megfélemlíteni), hogy mi lesz velem ha elveszítem az állásomat… azért félek, hogy mi lesz a gyerekeimmel, mi lesz a mi gyerekeinkkel akkor, amikor már nem lesz, aki tanítsa őket. Mert én azt akarom, hogy a gyermekeinknek legyen hol és legyen kitől tanulniuk, boldog és gondolkodni tudó felnőttekké váljanak, ne pedig robotokká vagy bólogató birkákká” – írja.

A budapesti pedagógus szerint úgy bánnak velük, mintha ők lennének „a társadalom legalja”, büntetést kapnak, holott nem vétkeztek. „Mi vagyunk azok, akik az önök gyerekeit, unokáit is megtanítjuk írni, olvasni, számolni és gondolkodni, akikkel a napjuk nagy részét töltik. Önök ezeket az embereket próbálják a sárba tiporni” – írja. Szerinte az oktatás, az egészségügy és a szociális szféra már összeomlott, mert pont arra nincs pénz, amire kellene. „Ha mi elbukunk, akkor önök is velünk buknak!” – szögezi le.

 Forrás: eduline.hu