Ha az Orbán-kormány kész bármibe beavatkozni a veszélyhelyzetre hivatkozva, az állami tulajdonban lévő MVM-et is rákényszeríthetné az önkormányzatoknak elviselhető árképzésre - véli az MKKSZ elnöke.

Teljes képtelenség, amit a kormány elkövet a saját alkalmazottjaival szemben – így reagált lapunknak a hétfő éjszaka megjelent kormánydöntésre a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálatban Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) elnöke.

A kabinet ugyanis a veszélyhelyzetre hivatkozva nemcsak arra kényszeríti őket, hogy maximum 18 fokos irodákban és intézményekben dolgozzanak egész nap, hanem még a munkavédelmi törvényben ilyen helyzetben előírt védőitalt, a meleg teát is sajnálja tőlük. Boros Péterné szerint

ma ezek az emberek a teljes fizetésükből sem tudnak megélni, de ha megfáznak és táppénzre kerülnek, végképp reménytelen helyzetbe jutnak.

A szakszervezethez érkező panaszok arra hívják fel a figyelmet: a közintézmények egy részében régi és így pazarló a fűtési rendszer, az pedig közismert, hogy az önkormányzatok már most intézménybezárásokra készülnek, nem tudják kifizetni a sokszoros áron kínált gázt és áramot. Az MKKSZ információi szerint

fővárosi kerületek a művelődési házak összevonását készítik elő, egyelőre az összes dolgozó megtartásával, de ez már az elbocsájtások előszobája.

Hasonló a helyzet az idősek nappali klubjaival is. Ezért követelik az érdekvédők, hogy még időben emelje meg legalább öt hónapra a kormány a munkanélküli segély időtartamát, mert nem maradhatnak jövedelem nélkül családok a legnehezebb időszakban.

Az MKKSZ azt is próbálja felmérni, hogy érinti a tagságot a rezsiemelés. Boros Péterné lapunknak kiemelte, hogy a családi házban élőktől sorban jönnek vissza olyan kérdőívek, amelyek szerint

biztosan nem tudják kifizetni a rezsiszámlákat, a 180 ezer forintos nettó fizetésből képtelenség kiadni 120 ezret a gázra, villanyra, s mellette etetni, ruházni a gyerekeket.

A szakszervezeti vezető úgy véli,

ha a kormány kész bármibe beavatkozni a veszélyhelyzetre hivatkozva, az állami tulajdonban lévő MVM-et is rákényszeríthetné az önkormányzatoknak elviselhető árképzésre. 

Az MKKSZ elnöke szerint hiba a hatalom részéről életidegen helyzetbe kényszeríteni a lakosság egy részét, mert ha az állampolgárok és az önkormányzatok is csődbe mennek, akkor Magyarország is csődbe jut. Ez a kormány felelőssége, mert függetlenül a körülményektől az ő politikája vezet idáig, s a következményeit mérlegelnie kell Orbán Viktornak is – fogalmazott.

Ezért is érthetetlen, hogy még mindig nem akar tárgyalóasztalhoz ülni a Fidesz-kormány az érdekvédőkkel, hogy legalább megismerje a települési vezetők és a szakszervezetek javaslatait. Az MKKSZ korábban a magas infláció miatt levélben kért 20 százalékos béremelést a közszolgálati dolgozóknak több minisztertől, a válaszadás határideje pénteken jár le. Augusztus végén még a Közszolgálati Érdekegyeztető Fórum (KÉF) szeptemberi összehívására kaptak ígéretet, az utóbbi napokban azonban már olyan információkhoz jutottak, hogy talán október elején lehet tárgyalás. 

Ez az időhúzás és az embertelen hozzáállás pedig egyszerűen felfoghatatlan és elfogadhatatlan – összegezte véleményét a Népszavának Boros Péterné.

Forrás: Népszava