Az állami, önkormányzati, egyházi és alapítványi iskoláknak és óvodáknak is nyújtsanak pénzügyi fedezetet a fűtésszámla kifizetéséhez – ezt követeli a kormánytól a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ), amely szerint a menza drasztikus drágulása miatt a családi pótlékot is emelni kell. Az Eduline cikke.

Szerdai közleményükben azt írják, hogy Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a múlt heti kormányinfón nem nyilatkozott egyértelműen az iskolák, óvodák fűtéséről és a minimumhőmérsékletről, holott Kisfaludy László belügyi helyettes államtitkár egyik leveléből az derült ki: a 20 Celsius-fokos hőmérséklet „kielégítése esetén további fűtést nem szükséges biztosítani”, ugyanis ezt a minimális szintet írja elő a nevelési-oktatási intézmények működéséről szóló kormányrendelet.

A PSZ szerint a 20 fok is kevés, ezért az állami intézményekben előírt 18 fok semmiképp sem vonatkozhat oktatási és nevelési intézményekre. A szakszervezet mielőbbi, egyértelmű nyilatkozatot vár a kormánytól.

Azt is hozzátették: elvárják, hogy a kormány támogassa azokat az önkormányzatokat, amelyek az energiaválság miatt kénytelenek bezárni az uszodákat, tornacsarnokokat, miközben azokat diákok használják. „Fizessék ki a többletköltségeket (a polgármester személyétől, pártállásától függetlenül), hogy a foglalkozások ne maradjanak el!” – írják.

További intézkedéseket követelnek a menzákon tapasztalható drasztikus áremelkedés miatt. „Minden család számára – nem csupán a háromgyermekeseknek – kompenzálja az emelkedő árakat, mégpedig megemelt összegű családi pótlékkal” – írják.

 

Forrás: eduline.hu