Ha az iskolákban is elrendelnék a 18 fokos maximum hőmérsékletet, a nagyobb gyerekek rétegesen öltözve ki fogják bírni, de 20 fok jobb lenne a gyermekorvos szerint. A HVG cikke.

Sokallaná Póta György gyermekorvos, a Házi és Gyermekorvosok Egyesületének tanácsadó elnöke, ha az iskolákban is csak 18 fok lehetne télen, azzal viszont egyetért, hogy takarékoskodni kell a gázfogyasztással.

Pótát azután hívtuk föl, hogy a csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette, 25 százalékkal kell csökkenteni a gázfogyasztást az összes állami intézményben, ami után ezekben az épületekben 18 fok lenne.

A hvg.hu kérdésére a miniszter elmondta, még nem biztos, hogy az iskolákat is csak ennyire lehet felfűteni, a minisztereknek két héten belül kell előállniuk a takarékoskodásra vonatkozó tervekkel. (Feltételezésünk szerint előfordulhat, hogy a spóroláshoz elég lesz egy iskolának bezárnia például a tanuszodáját, így a termekben melegebb lehet. Gulyás ugyanis szintén a hvg.hu kérdésére elismerte, nagyon drága a tanuszodák fenntartása, lehetnek olyanok, amelyeket be kell zárni.)

Póta György a korábban Kisfaludy László köznevelési helyettes államtitkár által felvetett 20 fokos iskolai hőmérsékletet tartotta reálisnak, amellett ki is állt. Az viszont szerinte nem jó tendencia, hogy

alacsonyabb számok hangzanak el az intézmények várható hőmérsékletével kapcsolatban.

A gyermekorvos szerint nagyobb gyerekeknél nem fog problémát okozni a 18 fok sem, de figyelni kell arra, hogy rétegesen öltözzenek és viseljenek pulóvert, vagyis most ne a divatos öltözködés legyen a fő szempont.

Az orvos hozzátette, ugyan az iskolákban elfogadható ez a hőmérséklet, viszont az óvodákban és bölcsődékben ennél melegebbre van szükség, hiszen a kisebb gyerekek könnyebben megfázhtanak. Ezek az intézmények önkormányzati fenntartásúak, tehát szerint nem vonatkozik rájuk a Gulyás által említett gázfogyasztás csökkentés, ott "csak" a megugró számlák kifizetése lehet gond.

Forrás: HVG