Napokon belül eldől, hogy melyik településeken kerülnek át az ügyfelek az eddigi kéményseprő-szolgáltatójuktól a katasztrófavédelemhez. A legtöbb megyében már megszületett a döntés, és az állami szervet választották. Az idei év során valamennyi hazai háztartás valamilyen szolgáltatót vált. Az állami közműholding ugyanis egyeduralkodóvá válik a lakossági földgázpiacon, és megjelenik a villamosenergia-szektorban is – írja az mno.hu.

E hét végéig ad lehetőséget a decemberben megalkotott úgynevezett kéményseprőtörvény a megyei jogú önkormányzatoknak, hogy eldöntsék: július elejétől maradnak-e az eddigi szolgáltatójuknál, vagy hathavi felmondási idővel szerződést bontanak, és az év közepétől a katasztrófavédelemre bízzák a kéményseprési teendőket. Vámos Csaba, a Kéményseprők Országos Szakszervezetének elnöke úgy véli: nem sok lehetőségük maradt a helyhatóságoknak a választásra, miután július elejétől ingyenes lesz a kéményseprés. Így csak az a polgármesteri hivatal dönthet a magántársaságok megbízása mellett, amelyik képes lesz fizetni a szolgáltatásokért. A vállalkozások ugyanis díjbevétel nélkül maradnak, és nem lesznek képesek önfenntartó módon működni. A legtöbb érintett település már meghozta a döntést – tette hozzá a szakember –, a megyék többsége a katasztrófavédelmet választotta. Idehaza a szakmai számítások szerint 4,5-5 millió kémény működik, és becslések szerint ebben az évben több mint kétmillió háztartás kerül át a mostani kéményseprő-szolgáltatójától az államihoz.

Szakmai irányítás

A kényszerű szolgáltatóváltás ugyanakkor idén az ország összes háztartását érinti. Egyes családoknál ugyanis az állami gáztársaság veszi át a korábbi helyét, míg másutt az áramcéget államosítják. A lakossági gázpiacon az állami Főgáz Zrt. válik idén egyeduralkodóvá, amely az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. „szakmai irányítása" alatt működik.

Az ENKSZ tavaly sorra kötötte a lakossági ügyfelek átvételét célzó megállapodásokat szolgáltatókkal: a Magyar Telekommal, a GDF Suez Magyarországgal, az E.ON Energiaszolgáltatóval és a Tigázzal. A váltás során a lakossági földgázvásárlóknak nincs teendőjük. Az eredetileg mintegy 800 ezer fővárosi felhasználót ellátó Főgáz ügyfélköre tavaly augusztusban bővült először ugrásszerűen, amikor átvette a Magyar Telekom csaknem 60 ezer földgázfogyasztóját. Ezután január elejétől a korábban az E.ON német energetikai konszern magyar leányvállalataihoz tartozó 600 ezer lakossági földgázfogyasztó került át az állami céghez. A francia hátterű GDF Suez mintegy 750 ezer fogyasztóját július 1-jétől látja el az állami gáztársaság. Az olasz tulajdonú Tigáz Zrt. 1,2 millió fogyasztóját pedig legkésőbb idén októberig veszi át a Főgáz, s az állami gázipari társaság ezzel már az összes hazai, azaz több mint 3,4 millió lakossági fogyasztó gázszolgáltatója lesz.

Az ENKSZ a villamosenergia-szektorban is igyekszik megjelenni. Elsőként a német RWE energiaholdinghoz tartozó Elmű–ÉMÁSZ társaságcsoport lakossági áramszolgáltató cégének, az Elmű– ÉMÁSZ Energiaszolgáltató Nyrt.-nek az állami tulajdonba vonásával lépne az árampiacra az állami közműcég. A kormány még tavaly decemberre ígérte a felvásárlási tranzakció lezárását, ám az adásvételi szerződéseket mégsem írták alá. Az Elmű Nyrt. és az ÉMÁSZ Nyrt. több mint kétmillió budapesti, főváros környéki, illetve észak-magyarországi fogyasztója így a tervekkel ellentétben januárban nem lett állami ügyfél. A szolgáltatócsere azonban várhatóan hamarosan megtörténik. A végcél az árampiac esetében is valamennyi lakossági ügyfél megszerzése. Ezért az ENKSZ már tárgyalásokat folytat az E.ON és az EDF Démász cégek kivásárlásáról is.

Bukás a piacon

Anyagi ellehetetlenülés miatt február 1-jétől nem tudja folytatni csaknem 15 ezer háztartási ügyfele áramellátását az Energetikai Központ Zrt. nevű alternatív lakossági szolgáltató – írta a Népszabadság tegnapi számában a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal közlésére hivatkozva. A hivatal tájékoztatása szerint az érintettek szolgáltatásának biztosítása érdekében a hatóság „önkéntes kötelezettségvállalásra" hívja fel az áramcégeket. A törvények szerint jelen esetben a hatóságnak a fogyasztók ellátására úgynevezett végső menedékes szolgáltatót kell kijelölnie. Az áramcégek ma délutánig tehetnek ajánlatot az ügyfelek ellátására. (MN)

Forrás: mno.hu