Összességében nem tolonganak a nyugdíjas pedagógusok, hogy visszamenjenek tanítani, de ez területenként változó, van, ahol a nyugdíjas kollégákkal valamelyest enyhíteni lehet a pedagógushiányt – nyilatkozta a Népszavának a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke, Gosztonyi Gábor a PSZ országos vezetőségi tanácskozása után.

A kormány június végén könnyített a nyugdíjasok visszafoglalkoztatásán, szeptembertől, ha közalkalmazottként foglalkoztatják őket, fizetésük mellett a nyugdíjukat is megtarthatják (korábban utóbbiról le kellett mondaniuk, ha teljes állásban akartak tovább dolgozni). A módosított szabályozás egyelőre csak a most induló tanévre érvényes.

Gulyás Gergely miniszter szerint ez megoldás lehet a pedagógushiányra, ezzel szemben a PSZ alelnöke úgy vélte, első lépésként csakis a bérek jelentős, legalább 45 százalékos emelésével lehetne elkezdeni megoldani a problémát, ami a fiatalok számára is vonzóbbá teheti a pályát. 

A PSZ megyei vezetőitől érkezett visszajelzések alapján úgy látják, a nyugdíjas pedagógusok visszafoglalkoztatásával legfeljebb azokat lehet majd pótolni, akik az utóbbi hónapokban mondtak le közalkalmazotti jogviszonyukról, a mintegy 16 ezres pedagógushiányon ez az intézkedés nem segít.

"Sokan hagyták el a pályát a nyár folyamán is, van, aki nem sokkal a tanévkezdés előtt, múlt héten adta be a lemondását. Tudunk olyan iskoláról, ahol egyes csoportbontásokat már nem tudnak megcsinálni szeptembertől, és egyre több olyan intézmény is van, ahol nem szaktanár fogja tartani az adott szaktantárgyat" – fogalmazott a PSZ alelnöke.

Forrás: Klubrádió