Immár az országos médiumokban is az jelent meg, hogy sztrájkra készülnek Miskolcon az MVK Zrt szakszervezetei. Hogy mi a helyzet a vállalatnál, és mi igaz a sztrájkkészültségből, arról a legilletékesebbet, a vállalat vezetőjét, Singlár Zsolt vezérigazgatót kérdezte a minap.hu.

Miskolci Napló: - Vezérigazgató Úr, második hónapja röppen fel újra és újra a hír, hogy sztrájkra készülnek az MVK Zrt dolgozói, mert nem kapják meg a 3 százalékos visszamenőleges béremelésüket, amiben a városvezetés, és a vállalatvezetés megállapodott a múlt év tavaszán a szakszervezetekkel.

Singlár Zsolt: - Elnézést, ön látta ennek a megállapodásnak a szövegét?

M.N.: - Nem. Nem ez állt benne?

S.ZS.: - A szakszervezetek erről beszélnek, de tisztázzuk, sem ön és sem más nem láthatott semmiféle megállapodás szöveget a vállalat és a szakszervezetek között, mert nincs ilyen. Ez azért fontos, mert az egyébként legitim béremelési vitában elég erkölcstelen olyan megállapodás kapcsán átkokat szórni ránk, ami egyébként nem létezik. Vagyis szögezzük le, hogy nem volt semmiféle aláírt megállapodás az MVK vezetése és a szakszervezetek között.

M.N.: - Akkor miről vitáznak? A szakszervezetek, de még a Jobbik is arra hivatkozik, hogy a Holding és az MVK vezetése tavaly ígéretet tett a 3 százalékos visszamenőleges béremelésre? Ez akkor hazugság?

S. Zs.: -Ilyen formában sajnos hazugság. Ugyanis a vállalatvezetés csak arra tett ígéretet, hogy - és itt most fontosak a következő szavak - lehetőség szerint megpróbál mindenkinek kigazdálkodni egy 3 százalék körüli bérfejlesztést. Erről valóban volt szó, de megállapodás nem született. Ám, a lehetőség szerinti béremelés jogosságát nem vitattuk soha. De a város gazdasági lehetőségei és a vállalat likviditása nem hagyható figyelmen kívül. A vitát jelenleg az okozza, hogy mikor és milyen mértékű legyen az a béremelés, amely nem borítja fel az eddig nagy nehezen elért egyensúly közeli állapotot, de elfogadható a dolgozóknak is. És itt szándékosan mondom a dolgozókat és nem a szakszervezeteket, mert gyakran az az érzésem, hogy a szakszervezet úgy akarja sztrájkba vinni a dolgozókat, hogy nem minden következményről tájékoztatja őket.

M.N.: - Ezt hogy érti? Mire gondol?

S.Zs.: - Mondjuk arra, hogy miközben sztrájkkal fenyegetőznek, és kérik a dolgozók esetleges munkabeszüntetését, nem olvasom sehol, hogy őszintén elmondták volna, hogy a sztrájktörvény szerint a kieső napokra nem jár bér, vagy nem jár kafetéria sem. Vagy hogy mindaddig, amíg nincs megállapodás, azok sem kaphatnak kafetériát, akik nem sztrájkolnak. Ez nem miattunk van, nem a város, vagy a vállalatvezetés a gonosz. Ez a jog, ez a szabály. Vagyis szerintem a családok havi bevételével nem lenne szabad így játszadozni, de ez már a szakszervezeti vezetők felelőssége. Azt viszont fontosnak tartom, hogy mindezt tudják az MVK-s dolgozók. Ha február elején az öklüket ráznák, hogy, hol a kafetéria pénz, akkor a szakszervezeteknél kellene, hogy ezt tegyék. Ezért is írtam levelet a dolgozóknak és tájékoztattam minderről őket.

M.N.: - De hol tartanak most a viták, egyeztetések? A dolgozókat a bérük, a miskolciakat, pedig a villamos és a buszközlekedés érdekli...

S.ZS.: - Jól látja. Mi is pont e két területen tartjuk fontosnak, hogy kompromisszum szülessen. Jogosnak tartottuk a buszvezetők és a villamosvezetők bérfejlesztését, és ezért nem 3, hanem 5 százalékkal növeltük a bérüket tavaly november 1-től, ezt decemberi bérükkel már haza is vihették a kollégák. Ahogy Kriza Ákos polgármester úr kérésének is eleget téve Karácsonyra 3,8%-os éves bérfejlesztésnek megfelelő jutalmat kapott minden arra jogosult munkavállaló. Vagyis nem zárkóztunk és nem zárkózunk el egy ésszerű és fenntartható bérfejlesztéstől, de ehhez nem kell sem zavart kelteni politikai haszonért, sem beleültetni a dolgozókat egy olyan hintába, ami valójában nem szolgálja az érdeküket. De nem akarom megkerülni a kérdését. Most úgy állunk, hogy január 1-től egy 3 százalékos béremelést ajánlunk mindenkinek – nyilván a busz- és villamosvezetőkön kívül, hiszen ők már folyamatosan kapják az emelt bérüket.

M.N: - És mit mond erre a szakszervezetek vezetése?

S.ZS.: - Ők a visszamenőlegességet és egy nagyobb emelést követelnék, de ez ma nem tartozik a pénzügyi realitások körébe. Folyamatosan sztrájkkal fenyegetőznek, de egy biztos, a minimális szolgáltatások mértékét a kapacitás kétharmadában, vagyis 66%-ban szabja meg a törvény.

M.N.: - Akkor hát hogyan tovább?

S.ZS.: - Nézze, nekünk valóban fontosak a dolgozóink, és amit 2016-ra ígértünk nekik, akkor is odaadjuk, ha a szakszervezetek jelen pillanatban éppen ez ellen dolgoznak gőzerővel. Lehet, hogy vannak olyanok a vállalaton belül, vagy a vállalaton kívül, akiknek az az érdekük, hogy indulatokat gerjesszenek, de mi a felelős vállalatvezetés filozófiáját valljuk. Ezért minden egyes munkavállalónak ismételten levelet küldtem, amiben felajánlottam, hogy írja alá az új munkaszerződését, ami tartalmazza a kafetériát és a béremelést. Mindezért semmit nem kérünk, csak ugyanolyan becsületes és tisztességes munkát, ami eddig is jellemezte a kollégáimat.

Forrás: minap.hu