Idén is folytatódnak az egyeztetések a szociális ágazat képviselőivel; a kormány elkötelezett abban, hogy anyagilag és erkölcsileg is megbecsülje a területen dolgozók kemény munkáját - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkársága pénteken az MTI-vel.

Közleményükben utaltak arra, hogy a kormány részéről kijelölt tárgyalófél szerdán újabb sztrájktárgyalást folytatott a szociális ellátások területén több ezer munkavállalót képviselő szakszervezetekkel. „A találkozón folytatódott az ágazati kollektív szerződés tematikus fejezeteinek ütemezett átbeszélése a munkabéke megőrzése érdekében" - írták.

Közölték, idén is rendszeres egyeztetéseket tart majd Nyitrai Imre szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkár és Cser Ágnes, a Magyarországi Munkavállalók Szociális és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének (MSZ EDDSZ) elnöke, valamint Boros Péterné, a koalíciós partnerként a sztrájktárgyaláshoz csatlakozó Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) főtitkára.

Emlékeztettek arra, hogy az államtitkárságon 2014 nyara óta folynak az egyeztetések az MSZ EDDSZ-szel, amihez az MKKSZ 2015 szeptemberében koalíciós megállapodással csatlakozott.

Közlésük szerint az ágazati kollektív szerződés alkalmas arra, hogy a szociális életpálya munkabizottság által előkészített javaslatokat fejezetenként befogadja, így az új bértáblát, a bér-, ágazati képzések-, továbbképzések-, bérpótlékrendszer felülvizsgálatát és számos, munkavállalókat alapvetően érintő jogokat és kötelezettségeket.

Arról is írtak, a kormány elkötelezettségét jelzi, hogy 2014 óta - az idei évi költségvetésben meghatározott összeggel együtt - 60 milliárd forintot fordítottak a szociális dolgozók béreire.