Amennyiben a tantermekben, csoportszobákban a hőmérséklet eléri a 20 Celsius-fokot télen, nem szükséges további fűtést biztosítani. A Népszava cikke.

Ez derült ki Kisfaludy László köznevelési helyettes államtitkár válaszleveléből, amit a fel- és bejelentéseiről ismertté vált Tényi István megkeresésére küldött.

Tényi azt követően kereste meg a köznevelésért is felelős Belügyminisztériumot, miután kiderült: a szaktárca arra utasította a tankerületeket, mérjék fel, hogy az iskolákban lehetőség van-e a gázról fatüzelésre történő átállásra, kályhák beszerzésére.

A Népszavához is eljuttatott közérdekű bejelentésében Tényi arra volt kíváncsi, hogy az elszabaduló energiaárak következtében milyen mértékben kell a minimális szint – vagyis a jogszabályban előírt 20 Celsius-fok – fölé fűteni a tantermeket, csoportszobákat. A köznevelési helyettes államtitkár szerint semmilyen mértékben, mint írta, a 20 Celsius-fokos hőmérséklet “kielégítése esetén további fűtést nem szükséges biztosítani”, ugyanis ezt a minimális szintet írja elő a nevelési-oktatási intézmények működéséről szóló kormányrendelet.

A köznevelési helyettes államtitkár válasza azért is figyelemre méltó, mert egy másik jogszabály, a munkahelyek munkavédelmi követelményeinek minimális szintjéről szóló miniszteri rendelet

szellemi munka esetén már 20-22 fokban határozza meg a hideg évszakban biztosítandó léghőmérsékletet.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) választmányi tagja, Nagy Erzsébet szerint bár az iskolák, óvodák működéséről szóló kormányrendelet valóban 20 fokot ír elő minimálisan télen, ezt nem azt jelenti, hogy legfeljebb ilyen hőmérsékletűre lehet felfűteni az intézményeket, hanem azt, ha a hőmérséklet ez alá csökken és legalább két napig így marad, rendkívüli szünetet kell elrendelni. Az érdekvédő szerint “cinikus és rosszindulatú” állítás a helyettes államtitkár részéről, hogy a minimumot képzeli el optimálisként.

Nagy Erzsébet szerint egyébként szinte biztos,

hogy télen több oktatási intézmény online oktatásra állhat át, ha a kormány az iskolák, óvodák fűtésén akar spórolni. 

A több hetes késéssel, július végén megjelent tanév rendje erre külön lehetőséget is biztosít: ha valamilyen “elháríthatatlan ok miatt az iskola működtetése nem lehetséges”, a köznevelésért felelős miniszter tantermen kívüli, digitális munkarendet rendelhet el.

Mint arról beszámoltunk, az energiaárak emelkedése miatt takarékoskodásra kényszerülhet az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) is. Lapunk értesülései szerint az is felvetődött, hogy a Természettudományi Kart több hónapra bezárják és online oktatásra térnek át. Az egyetem hétfőn közleményben reagált, mint írták, az ELTE idei költségvetése valóban nem számolt az “energiaárrobbanással”, de ennek hatása szerintük csak “részlegesen” érinti az egyetemet. Ugyanakkor a probléma megoldása érdekében folyamatosan egyeztetnek a szolgáltatókkal és a minisztériummal, valamint igyekeznek olyan alternatívákat kidolgozni, amelyek biztosítják, hogy a jelenléti órák száma lehetőség szerint ne csökkenjen.

Forrás: Népszava