Takács Péter államtitkár korábban arról beszélt, feltételekhez kötnék a törvényben garantált emelést. A HVG cikke.

Meghajolt a Magyar Orvosi Kamara akarta előtt Pintér Sándor belügyminiszter, mikor a pénteki egyeztetésen azt ígérte, minőségi mutatók figyelembe vétele nélkül is megadják az újabb béremelést, ami a szolgálati jogviszonyról szóló törvény alapján januártól jár.

Július elején Takács Péter egészségügyi államtitkár beszélt arról, hogy teljesítményhez és a munkaterheléshez kötnék az újabb emelést. Azzal érvelt,  "más a munkaterhelés egy sürgősségi osztályon, mint egy kerületi diabetológiai szakrendelésen. Ezt meg kell jeleníteni, és nemcsak az orvosok, de a szakdolgozók bérében is."

A Magyar Orvosi Kamara levélben tiltakozott emiatt az államtitkárnál. Azt írták, a teljesítmény és minőség mérését támogatják ugyan, de azt nem, hogy minőségi indikátorok alapján differenciálják az emelést.

Azt írták,

az alapbérnek mindenkire vonatkozóan a bértábla szerint egységesnek kell lennie, ez egészülhet ki szakterületi és pozicionális pótlékokkal és mozgóbér jellegű ösztönzőkkel. Az utóbbi két kategória forrása nem lehet az alapbér.

A kamara szerint a minőség mérésének elsősorban a betegbiztonságot, a minőség javulását, a folyamatos fejlődést, a tanulást kell támogatnia.

Az egyéni teljesítmény mérése önmagában, az intézmény – részleg teljesítményének mérése nélkül nem vezethető be. Az egyéni teljesítmény mérés értékelés nem szakadhat el az intézmény/osztály szintű teljesítmény méréséről, tehát egységes indikátor rendszert kell kialakítani

- írták. Ahhoz pedig, hogy pontosan átlássák a helyzetet, komolyabb előkészítésre van szükség.

Ezek után tárgyalt Pintér Sándor és Kincses Gyula MOK elnök, ahol a miniszter elmondta,

a minőségi indikátortok fejlesztését intézményi és egyéni szinten egyaránt kiemelt fontosságúnak tartja,

de ettől függetlenül az orvosok megkapják az emelést. Pintér beszélt arról is, "az egészségügy szükségszerű átalakítása során" számít a kamara véleményére és együttműködésére, ezért további egyeztetések várhatók.

Forrás: HVG