Országos probléma a tanárhiány Totyik Tamás szerint. A Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke azt is hozzátette, hogy az egyházi iskolák is érinti a probléma.

Hadházy Ákos független politikus szerint már akkora a tanárhiány, hogy pedagógusi végzettség nélkül is felvenne tanárokat egy általános iskola a fővárostól harminc kilométerre.

Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke a Reggeli gyorsban arról beszélt, hogy minden ötödik általános iskolában képesítés nélküli pedagógus tanít. Minden harmadik általános iskolában tanítanak olyan pedagógusok, akiknek megvan a végzettségük, de nem aszakjuknak megfelelő tantárgyat tanítanak. Szerinte ez már önmagában mutatja a helyzet súlyosságát.

A nyugdíjasok visszafoglalkoztatásával próbálja a kormány enyhíteni a tarthatatlan helyzetet, de Totyik szerint nem igazán mutatkozik hajlandóság, a nyugdíjas pedagógusok részéről visszatérni a szakmába. Így a helyzetet legfeljebb időlegesen, és csak kis mértékben lehet enyhítheti, hosszabb távon nem megoldható.

Ilyenkor az énektanár bemegy az osztályba fizika órát tartani, a testnevelés tanár pedig kémia órát tart

– hangsúlyozta a helyzet abszurditását Totyik. Az igazi kérés szerinte az, hogy a szülők meddig tűrik azt, hogy a gyerekeik nem megfelelő képzésben részesülnek, és ezzel a jövőjük válik bizonytalanná.

Hozzátette, minden ellenkező híresztelés ellenére az egyházi iskolákban is súlyos, megoldásra váró problémák vannak. Még a budapesti "elit kerületekben is". 

Ahogy arról a Klubrádió is beszámolt, idén ősszel minden eddiginél kevesebb leendő óvodapedagógus ül iskolapadba. Eközben szakmai szervezetek évek óta kongatják a vészharangot, hogy égető hiány van óvodai szakemberekből. Náluk már nem rémisztő jövőkép, hanem a valóság, hogy közmunkások vigyáznak a gyerekekre, akikkel így érdemben nem is lehet foglalkozni, csak megőrzés van 

 

Forrás: Klubrádió