Befejezte a termelést Békéscsabán egy nagy múltra visszatekintő bútoripari szövetkezet – értesítette beol.hu-t több dolgozó, panaszkodva, hogy nem fizették ki teljes mértékben a járandóságukat. A vezetés azt mondta, hogy azért szűnnek meg, mert nincs kinek dolgozni, a megrendelő visszamondta az igényléseket.

Már csak a biztonsági őrök vannak bent. A dolgozókat hónapok óta nem fizették ki – tette szóvá a Cassandra Békéscsaba Bútoripari Szövetkezet több munkatársa is lapunknak a közelmúltban.

– Még nem szűnt meg a szövetkezet, viszont meg fog, hamarosan elindul a felszámolási eljárás – nyilatkozta lapunk megkeresésére Szabó Alfréd ügyvezető. Elmondta, hogy értelmetlenné vált, és így már nincs is termelés a Berényi úti üzemben. Ennek pedig egyszerű oka van: a partner szinte közvetlenül karácsony előtt, tavaly december 21-én visszamondta az összes megrendelést, tehát gyakorlatilag nincs kinek dolgozni.

Szabó Alfréd elismerte, hogy valóban csúszások vannak a járandóságok kifizetésében, a dolgozók decemberben kapták meg az októberi fizetést – igaz, a lapunknak nyilatkozó, névtelenséget kérő munkatársak szerint viszont azt is csak részletekben. A novemberi és decemberi bérrel még tartoznak, az így fennmaradó összeget a bérgarancia-alapból egyenlítenék ki, ugyanis ha nincs termelés, nincs bevétel sem.

– A vezetés igyekszik segíteni a dolgozóknak, hogy elhelyezkedhessenek, vannak Békéscsabán is hasonló profillal rendelkező cégek, vállalkozások, ahol akár már el is kezdhetik a közeljövőben a munkát – folytatta Szabó Alfréd.

Az ügyvezető elmondta, hogy a Cassandra Békéscsaba Bútoripari Szövetkezet nagy múltra tekint vissza, 1948 óta működött. A cég hivatalos oldalán található leírás szerint a társaság az elsők között alakult és az utolsók között maradt, az asztalos szakemberek több évtizedes tapasztalatával készülnek a bútorok, melyek nem futószalagon gyártott tömegcikkek, hanem kézműves termékek. A leírás szerint modern és klasszikus bútorokat is gyártanak.

Pert lehet indítani, ha csúszik a fizetés

– Amennyiben a munkáltató nem fizeti meg a jogszabályban vagy a munkaszerződésben meghatározott határidőben a munkabért a munkavállaló számára, akkor a munkavállaló munkaügyi pert kezdeményezhet a munkáltatóval szemben. A pert az illetékes közigazgatási és munkaügyi bíróságon kell megindítani keresetlevél benyújtásával – nyilatkozták lapunk érdeklődésére a Gyulai Törvényszéken.

Hozzátették, hogy az alaki előírásoknak megfelelő keresetlevélhez csatolni kell valamennyi olyan okiratot, amely információkat tartalmaz a munkaviszony létesítésével, fennállásával, munkabérfizetéssel, esetlegesen a munkaviszony megszűnésével kapcsolatban. A keresetlevélben a munkavállaló más bizonyítást is kezdeményezhet, így például az általa megjelölt tanúk meghallgatását.

A keresetlevelet a munkavállaló – aki a munkabér megfizetése iránti per felperese lesz – a bíróságon személyesen, postai vagy elektronikus úton is benyújthatja, továbbá a munkaügyi bíróságon minden héten megtartott ügyfélfogadási napon – panasznapon – jegyzőkönyvbe is mondhatja. Ha a felperes jogi képviselővel kíván eljárni, de a vagyoni-jövedelmi viszonyai miatt nem tud jogi képviselőt meghatalmazni, segítséget kérhet a kormányhivatal gyámügyi és igazságügyi főosztályának igazságügyi osztályán.

A per során a felperest, azaz a munkavállalót a rá háruló bizonyítási teherről a bíró köteles tájékoztatni. A tájékoztatás mindig konkrétan az adott ügyre vonatkozik, igazodik annak egyedi körülményeihez.

Általánosságban elmondható: bizonyítani az alperes, vagyis a munkáltató által vitatott tényeket kell, de főszabály szerint az alperesnek kell bizonyítania azt, hogy a munkabért igenis megfizették.

Forrás: beol.hu