A gázról a fatüzelésre való átállás lehetőségének vizsgálatát várja az iskoláktól a Belügyminisztérium. Ezzel kapcsolatban levelet is küldtek a tankerületek számára. A Pedagógusok Szakszervezete Híradónknak megerősítette, hogy minden tankerület megkapta az iratot, a PSZ alelnöke megdöbbent az ötleten, szerinte így a 19. század térhet vissza a hazai oktatási rendszerbe. Az ATV Híradó riportja.

Az első világháborút követően még fával és cserépkályhákkal fűtötték ki az iskola tantermeit a hideg téli hónapokban. A Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke szerint ezt a korszakot idézi a Belügyminisztérium nemrég kiküldött levele.

A Hadházy Ákos által nyilvánosságra hozott iratban a Belügyminisztérium arra kéri az oktatási intézményeket, hogy"haladéktalanul mérjék fel a gázról a fatüzelésre történő átállás mihamarabbi lehetőségét, kályhák beszerzésével". A kiszivárgott levél valódiságát megerősítették a PSZ-nek, az irat már a tankerületekhez is megérkezett.

Nem akartam hinni a fülemnek, hogy előre megyünk és nem hátra, közben a 19. századi fűtéstechnikákat próbáljuk alkalmazni, azt hittem hogy visszamegyünk a Kincskereső kisködmön korszakába, amikor a gyerekek viszik majd darabonként a fát

– mondta a PSZ alelnöke, Totyik Tamás híradónknak.

Totyik Tamás szerint ezek után az sem elképzelhetetlen, hogy az idei tanévet meghatározó miniszteri rendelet azért nem jelent még meg, mert most írják bele a szénszünetre vonatkozó részt. A PSZ alelnöke hozzátette: a költségvetésben nincs fedezet az oktatási intézmények megemelkedő energiaköltségeinek kompenzálására.

Hadházy Ákos úgy véli, hogy a legkomolyabb kérdés pedig az, „hogy az a kormányfő amelyik ezelőtt 11 évvel nagyon szépen megindokolta, hogy miért kell az oroszoktól függetlenedni az energia terén, az miért nem tett 12 éven keresztül semmit”.

A DK szerint tarthatatlanná vált a helyzet, mert úgy gondolják, hogy a kormány a „rezsiemelés árát az iskolásokkal szeretnék kifizettetni”. Az MSZP társelnöke szerint nem lehet akkora a baj, hogy ott tartsunk, hogy több, mint 4000 intézményt kályhákkal fűtsenek ki télen.

Ráadásul, hogyha ennyire drága a gáz, akkor felvetődik egy újabb kérdés:  minek ment annyiszor Orbán Putyinhoz, hogyha nem tudta elintézni, hogyha baj van, olcsón kapja Magyarország a gázt

– mondta Kunhalmi Ágnes.

Kereste a híradó az ügyben a Belügyminisztériumot, hogy megtudjuk, szerintük mennyit tudnának az átállással spórolni az oktatási intézmények, továbbá tervezik-e, hogy támogatást adjanak az intézményeknek a gázról a fatüzelésre való átállásban, de cikkünk megjelenéséig nem érkezett válasz a kérdésekre.
 

Forrás: ATV