A könnyebb megközelíthetőséggel, a XXI. század kihívásainak való megfelelés szükségességével magyarázza az intézmény kizsuppolását a Várból a honvédelmi miniszter.

Megerősítette a honvédelmi miniszter, hogy elköltözik jelenlegi, a budai Várban álló épületéből a Hadtörténeti Múzeum. Szalay-Bobrovniczky Kristóf a jobbikos Lukács László György írásbeli kérdésére válaszolva (pdf) tette ezt.

A miniszter azt írta: a múzeum „a magyar és a kapcsolódó egyetemes katonai örökségünk megőrzésére hivatott intézmény”, amelynek feladata „tudományos kutatások folytatása, illetve, hogy méltó, modern, a XXI. századi körülményeknek megfelelő, a fiatalok számára is könnyen befogadható, átélhető, interaktív kiállításokat hozzon létre.

A Kormány célkitűzése, hogy ezeket a feladatokat az Intézmény méltó módon és méltó helyen láthassa el olyan körülmények között, melyek a nagyközönség és a tudományos közélet számára is biztosítják a jelenleginél könnyebb megközelíthetőséget, illetve a XXI. század kihívásainak is megfelelő modern, tágas külső- és belső kiállítóhelyeket.”

Az esetleges költözés híréről a HVG is beszámolt, a minisztérium már a lapnak küldött válaszában sem cáfolta az értesülést. Akkor azt írtuk: hiába a romló gazdasági helyzet, a meglódult infláció, a növekvő nemzetgazdasági hiány, bizonyos presztízsberuházásokról – például a budai Vár átalakításáról – nem akar lemondani a kormány.

A cikk felidézte: a Pénzügyminisztérium és a Belügyminisztérium Várba tervezett költöztetését azzal indokolták, hogy helyre akarják állítani az 1945 előtti állapotokat, visszaadva, visszaépítve az egykori minisztériumi épületeket. A Honvédelmi Minisztériumot mégsem építik újjá egykori helyén, az ugyanis eltakarná a kilátást a Miniszterelnökségnek helyet adó karmelita kolostorból. S a Hadtörténeti esetében az sem igaz, hogy az 1945 előtti állapotokat szeretnék helyreállítani, hiszen a helyőrségi kaszárnya helyén 1847-ben, klasszicista stílusban épült Ferdinánd, majd Nádor laktanyát már 1926-ban átadták múzeum céljára.

A teljes kiköltözés a HVG-t tájékoztató szakemberek szerint – akik mélyrehatóan ismerik a gyűjteményt – legalább két-három év, a végleges elhelyezés egy új építésű épület esetében pedig minimum tíz év.

Forrás: HVG

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!