A Vasutasok Szakszervezete (VSZ) százezer forintot kért a MÁV-csoport minden dolgozójának, de a kormány a háborús környezetre és a nehéz gazdasági helyzetre hivatkozva, elutasította az igényüket.

A három éves bérmegállapodás módosításával kerítettek pénzt, hogy a szombati Vasutasnapra mégis kapjanak valamit a MÁV-csoport dolgozói, de az állam egy fillért sem adott – tudta meg a Népszava szakszervezeti forrásból.

A vállalatcsoport munkatársai elégedetlenek, mert a magas infláció miatt egyre kevesebbet ér a bérük, ezért a MÁV vezetése a cégnél működő szakszervezetekkel megállapodott arról, hogy az év végén kifizetni tervezett 350 ezer forintos juttatás egy részét már most megkapják a dolgozók. Meleg János, a VSZ elnöke arról tájékoztatta a lapot, hogy szerdán késő este aláírták a jelenleg hatályos három éves bérmegállapodás módosítását, így bruttó 230 ezer forintot már most kézhez vehetnek a munkatársaik.

Attól függően, hogy a bruttó összeget milyen formában kérik az emberek, kétféle megoldás között választhatnak. Vagy nettó 150 ezer forint érkezik a számlájukra, vagy SZÉP kártyára kapnak 203 ezer forintot, ami segíti a nyaralásukat.

A Vasutasok Szakszervezete szerint jelenleg majdnem kétezer álláshely betöltetlen a MÁV-nál.

 Forrás: hirklikk.hu