A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete azt közölte, csak hozzájuk 171 felmondólevelet küldtek el az elmúlt pár hétben, komoly krízis körvonalazódik.

171 bejelentés érkezett eddig a nyár folyamán a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetéhez (PDSZ) tanároktól, akik letétbe helyezték felmondásukat, így a szeptembert már valószínűleg nem a közoktatásban kezdik el. A Népszavának Nagy Erzsébet, a PDSZ választmányi tagja elárulta, a jelenség egyre gyakoribb, számos kolléga a felmondást már hivatalosan is beadta, közalkalmazotti jogviszonyáról pedig lemondott.

Számos, felmondólevelét letétbe helyező pedagógus fogalmazott úgy, normális körülmények között eszébe sem jutna a távozás. A távozók között van komolyabb beosztású pedagógus is, mint például a Pilisborosjenői Német Nemzetiségi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola intézményvezetető-helyettese, aki hangsúlyozta, kifejezetten tiltakozásképpen távozik:

Tiltakozom, mert az állami közoktatás jelenlegi rendszere indokolatlanul túlterheli a diákokat és a pedagógusokat, káros mentális és testi egészségükre! Tiltakozom, mert a közoktatás jelenlegi rendszere ellentmond a korszerű és hatékony pedagógiai elveknek és mindannak, amit 26 éves pedagógiai gyakorlatom alatt az oktatás-nevelésről megtanultam! - fogalmazott ő.

Nagy Erzsébet azt mondta, a körülmények miatt biztosra veszi, hogy normális tanévkezdésre ősszel már nem számíthatunk. Néhány iskola például polgári engedetlenséget is hirdetett szeptemberre a kialakult helyzet miatt.

Forrás: 168 óra