A jegybank legfrissebb inflációs előrejelzése semmi jót nem tartogatott különösképpen a társadalom legidősebbjei számára. Az mfor.hu cikke.

Ismét eltelt egy negyedév, ami azt jelenti, hogy a Magyar Nemzeti Bank friss makrogazdasági előrejelzést készít, melyből a legnagyobb érdeklődéssel várt adat a GDP- és az inflációs előrejelzés. Nemcsak gazdaságilag fontos ez a két adat, de a legidősebbek, a nyugdíjasok számára sem mellékes, milyen gazdasági növekedés és milyen fogyasztóiár-index várható az előttünk álló időszakban. Míg előbbi a nyugdíjprémiumot határozza meg, utóbbi a nyugdíjemelés, illetve az év közbeni korrekciók szükségét.

A most közzétett adatok felemás képet mutatnak a nyugdíjasok szemszögéből. De kezdjük először a jó hírrel! A Magyar Nemzeti Bank szakértőinek várakozása szerint idén a korábban vártnál nagyobb gazdasági növekedésre lehet számítani, amivel gyakorlatilag biztossá tették, hogy ősszel ismét prémiumot kaphatnak a nyugdíjasok. Három hónappal ezelőtti várakozásukat a szakértők ugyanis jócskán megemelték: 

az akkor közölt 2,5-4,5 százalékos GDP-növekedés helyett ma már 4,5-5,5 százalék közé teszik annak mértékét. 

Mint az ismert, nyugdíjprémium akkor jár, ha a GDP-növekedés meghaladja a 3,5 százalékot, vagyis jól látható, hogy az előző negyedéves prognózis alsó sávja bőven alatta volt ennek a szintnek. Rossz forgatókönyv megvalósulása esetén elképzelhető volt, hogy idén elmarad a prémium kifizetése. A jegybanki szakemberek a jelenlegi folyamatok alapján viszont jó eséllyel biztosnak gondolják, hogy a prémium feltételéül szabott gazdasági növekedés felett lesz a tényleges adat. Vagyis jelen állás szerint nem kérdés: lesz nyugdíjprémium. 

Az infláció azonban már sokkal kedvezőtlenebb helyzetről árulkodik. A jegybanki várakozás szerint tartósan velünk marad a magas infláció, vagyis az idei év átlagában 11-12,6 százalék között alakulhat. 

Ez pedig két dolgot jelent: egyrészt a júliusban érkező 3,9 százalékos nyugdíjkorrekció alig fog többet érni, mint halottnak a csók, másrészt pedig novemberben a kormánynak újabb nyugdíjkiegészítést kell kiutalni az érintetteknek. Pedig ezek a tavaszi, nyár eleji hónapok sem voltak könnyűek az idősek számára. Mint ismert, év elején a kormány 5 százalékkal emelte a nyugdíjakat, az elmúlt hónapokban pedig ezt bőven meghaladó mértékű inflációt regisztrált a Központi Statisztikai Hivatal. Vagyis addig amíg a nyugdíjkorrekció meg nem érkezik - és az után is a friss előrejelzések ismeretében -, a nyugdíjasok hitelezik az államot. Az 5 százalékkal emelt ellátásukból kell kigazdálkodni a ma már 10,7 százalékos átlagos áremelkedést. A helyzet azonban még ennél is rosszabb. A nyugdíjasok fogyasztói kosarában ugyanis az átlagosnál nagyobb súllyal szerepelnek az élelmiszerek, melyek már közel 20 százalékkal drágultak előző évhez képest. A kormány által 2010-ben rögzített cél, vagyis a nyugdíjak értékének megőrzése csak éves átlagban jön ki, év közben komoly nehézségekkel kell szembenézniük. 

 Forrás: mfor.hu