444.hu készített interjút egy volt magyar- és történelemtanárral, aki két év után júniusban felmondott a Magyar Gyula Kertészeti Technikumban, mert úgy érezte, hogy „ez így nem mehet tovább”.

Humán tárgyakból mindig jó voltam, és úgy éreztem, ez egy biztos keret, biztos megélhetési forrás, hiszen mindig lesz munkám. (…) Én hittem ebben a tanári életpályamodellben. Amikor idejöttem az egyetemre, akkor elhitették velünk, hogy ez mennyire jó lesz, de közben kiderült, hogy nem ez a valóság”

– mondta Magyari Gábor.

A pedagógus elmondása szerint magántanári állást is vállalt, mert máshogy nem tudott volna megélni a havi 210 ezer forintos fizetéséből. „Egy darabig heti három-négy túlórapénzt is kaptunk a technikumban, de ezt valamiért lecsökkentették egyre, a közoktatásban pedig ugye egyáltalán nincs túlórapénz”.

Jelenleg egy szobát tudok csak bérelni egy lakásban, amiben hárman lakunk. Kicsit túlzónak érzem azokat a cikkeket, hogy éheznek a tanárok, mert túlórával meg lehet oldani, csak az nagyon sok pluszmunka. Én egyedülálló vagyok, de el tudom képzelni, hogy család mellett sokkal nehezebb, vagy nem is lehet pluszmunkát vállalni”

– mondta a lapnak.

„(…) Nem tudok olyan munkát, ami ne fizetne jobban ennél. Miután Pintér Sándorhoz került az oktatás is a Belügyminisztériumba, egyszerűen nem látok esélyt arra, hogy ez változzon. Arról nem is beszélve, hogy társadalmi támogatottsága sincs ennek a szakmának” – tette hozzá.

Nagyon magam alatt vagyok. Pláne, hogy nem tudom, mi lesz a jövőben, hogy merre tovább. Fogalmam sincs. Nagyon szeretnék tanítani, de a pénz és az egyéb körülmények ezt nem teszik lehetővé. Most csak arról beszélünk, hogy a fizetés rossz, de ezen túl még rengeteg probléma van: nincs szabad tankönyvválasztás, központosított a tananyag, nincs kréta, nincs papír, nincs projektor, laptop”

– mondta még.

Forrás: HVG