Egy 2020-ban született magyar fiúgyerek átlagosan csaknem 62, egy lány pedig 63,5 egészségben eltöltött évre számíthat az életében – írta az Eurostat friss adataira hivatkozva a G7. Magyarország az uniós országok között a születéskor várható egészséges évek száma alapján egyébként az unió középmezőnyébe tartozik.

Uniós átlagban a születéskor várható, egészségben eltöltött életévek száma 2020-ban a férfiaknál 63,5 év, a nőknél pedig 64,5 év volt, tehát a magyar férfiak és nők is valamennyivel rövidebb egészséges életre számíthatnak születéskor, mint egy átlagos EU-állampolgár. Mindez egyben azt is jelenti, hogya magyarok meglehetősen kevés időt tölthetnek el a nyugdíjas éveik alatt egészségesen, a nyugdíjkorhatár ugyanis jelenleg 65 év Magyarországon.

Az EU tagállamai közül 2020-ban Svédországban, Olaszországban és Máltán számíthattak a legtöbb egészséges évre a férfiak és a nők is. A legkevesebb egészségben töltött évre a nők Lettországban, Finnországban és Szlovákiában, a férfiak Lettországban, Litvániában és Észtországban számíthattak. A régiónkban Magyarországnál csak Lengyelországban számíthatnak átlagosan több egészségben eltöltött évre az emberek, és Lengyelországban 2020-ban már az uniós átlag körüli adatot mértek.

Elég meglepő, de a statisztika alapján Szlovákia kivételével az összes V4-es ország jobb eredményt produkált az egészségben töltött nyugdíjas éveket nézve, mint Ausztria. De mint a portál megjegyzi, ebben az eredményben valószínűleg jelentős szerepe van a statisztikai módszertani eltéréseknek is.

 Forrás: 24.hu

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!