Ezt ezúttal nem a két szakszervezet (Pedagógusok Szakszervezete, Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete) sztrájkbizottsága, hanem maga a Nemzeti Pedagógus Kar vezetője mondja, éspedig a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítványhoz (Kesma) tartozó  Kisalföldnek.

Horváth Péter a portálnak megerősítette, miután az oktatásügy a Belügyminisztériumhoz került, találkozót kért Pintér Sándortól, akivel hétfőn ül le egy egyórás bemutatkozó beszélgetésre.

Lesz miről tárgyalni, hiszen azt mondja, évek óta tanárhiánnyal küzdenek az  iskolák, sokkal többen mennek nyugdíjba, hagyják el a pályát, mint ahányan érkeznek.

Annyira nyílik az olló a kezdő tanárok és a pályától búcsúzók száma között, hogy rövid távon nem mutatkozik esély ennek a megfordítására.

Horváth Péter szerint a tanárhiány miatt a leterheltség is egyre nagyobb, legtöbben már heti 25-26 órát tanítanak egyéb feladataik mellett. A Nemzeti Pedagógus Kar elnöke is kulcskérdésnek tartja a bérek rendezését,

hiszen a pedagógusbérek a diplomás-átlagbérnek nagyjából az ötvenöt százalékára estek vissza.

Abban bízik, hogy a külső körülmények dacára, sikerül előrelépni e tekintetben a közeljövőben. A Nemzeti Pedagógus Kar is azt képviseli, hogy a pedagógusbérek alapját

ne a 2014-es minimálbér határozza meg, hanem a korábbi jogszabályoknak megfelelően a mindenkori minimálbér alapján számítsák a fizetéseket.

Ez kiszámíthatóvá tenné a helyzetüket, a pályakezdők bére bruttó 400 ezer forintra emelkedne.

Forrás: 24.hu