A Munkástanácsok Országos Szövetsége (MOSZ) azonnali egyeztetést kezdeményez a Magyar Államkincstárnál (MÁK) a közszféra bérkifizetéséről, mert a tagság továbbra is problémát jelez - mondta Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének (MOSZ) elnöke csütörtökön sajtótájékoztatón, Budapesten.

 

    A MOSZ elnöke hangsúlyozta, egyetlen munkavállalót sem érhet hátrány a bérszámfejtési rendszer hibájából. Követelik, hogy a jogszabályban rögzítettek szerint a dolgozók azonnal kapjanak tisztességes, átlátható tájékoztatást a bérkifizetésről, az elmaradást pótolják, a túlfizetést pedig a jogszabályban rögzítettek alapján rendezzék.


    Palkovics Imre jelezte: ha belátható időn belül nem járnak eredménnyel az egyeztetésen, akkor demonstrációval hívják fel a figyelmet a problémára.


    Holecz Gábor, a MOSZ közszféráért felelős alelnöke, a Vám- és Pénzügyi Dolgozók Szakszervezetének elnöke kiemelte, hogy a dolgozók jó része még mindig nem kapott bérjegyzéket hónapokra visszamenőleg sem, így nem tudják ellenőrizni a számfejtés helyességét, kifizetés elmaradása esetén pedig nem lehet érvényesíteni a havonta járó adókedvezményt.


    Hangsúlyozta: követelik, hogy a februárban esedékes bérfolyósításban minden elmaradást rendezzenek, a kevesebb bérkifizetés miatt nem rendezett számlákhoz, csekkekhez köthető jogos kamatfizetési kötelezettséget az állam vállalja át a dolgozótól. Tájékoztatást várnak arról, hogy ki a felelős a bérszámfejtésben kialakult helyzetért.


    Kucsera Miklós, a Független Büntetés-végrehajtási Szakszervezetek Országos Szövetsége főtitkára elfogadhatatlannak nevezte, hogy számítógépes hiba miatt kárt lehet okozni a munkavállalóknak. A rendszert egy évig tesztelték, és még most sem működik rendesen, az ügynek nincs felelőse - tette hozzá.


    A főtitkár kifogásolta azt is, hogy az új rendszerben bárki belenézhet a dolgozó bérszámfejtésében, a korábbi zárt tájékoztatóval szemben, most tömörített file-ban küldik ki a bérjegyzéket, amit ki kell nyomtatni.  Elfogadhatatlannak tartotta azt a gyakorlatot is, hogy levonták a gyerektartást a munkavállalótól, ami az érintetthez nem érkezik meg.


    Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke elmondta, hogy felmérésük szerint a sok pótlékkal dolgozó ágazatban nem tudják ellenőrizni a kifizetések helyességét, az új bérjegyzék bonyolult, gondot jelent az értelmezése. Kifejtette: az intézmények kapjanak előleget a kincstártól, hogy ki tudják fizetni a dolgozóknak az elmaradt jogos juttatást. Fontosnak nevezte a szakszervezeti elnök, hogy a munkavállalói érdekképviseletek is kapjanak képzést az új rendszerről, hogy segíteni tudjanak a dolgozóknak a bérszámfejtésben történő eligazodásban.


    Dancsó József, az államkincstár elnöke január 9-én, szombaton az MTI-nek úgy nyilatkozott, hogy a Magyar Államkincstár haladéktalanul és egyesével kivizsgálja az állami szférában dolgozók esetleges, bérekkel kapcsolatos panaszait. Az elnök hangsúlyozta, csak azokkal a panaszokkal tudnak érdemben foglalkozni, amelyekről tudomásuk van. Az esetleges panaszokat a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen lehet jelezni.