Megszűnik szeptembertől a Balatonfüredi Szent Benedek Gimnázium, Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium cukrász és szakács képzése, mert nincs elég szaktanár az iskolában. A Népszava írása.

A Telex birtokába jutott levél szerint a hároméves képzést a most kilencedikes és tizedikes diákok nem tudják befejezni a füredi iskolában, az idén felvettek pedig már nem tudják megkezdeni a következő tanévben. A tanulókat a Veszprémi Szakképzési Centrumhoz tartozó Jendrassik-Venesz Technikum veszi át, a diákoknak szeptembertől már oda kellene járniuk.

Mindkét megszűnő képzés a vendéglátás-turizmus szakirányhoz tartozik az iskolában. A cukrász- és a szakácsképzés megszűnését egy május 20-i keltezésű levélben közölte az iskola igazgatója a diákokkal, szülőkkel.

Kormos Gyula, a füredi iskolafenntartó Pannonhalmi Főapátság kommunikációs vezetője a portál megkeresésére azt válaszolta, hogy minden tanulót átvesz a veszprémi iskola, és a kollégiumi férőhelyekről is gondoskodnak.

Nagyon szíven ütött. Annyira látszik, hogy ez egy felülről jött döntés

– mesélte egy elkeseredett szülő, akinek lánya most tizedikes az iskolában. 

„Országszerte jellemző az oktatóhiány” - írta levelében a füredi iskola vezetése. Jelezték, hogy öt éve próbálják pótolni a nyugdíjba ment szakvezetőjüket, azonban áprilisban felmondott a helyette kijelölt szaktanár, „váratlan lépése” lehetetlen helyzetbe hozta az iskolát. Utána egy másik tanár is felmondott, aki éppen abba a veszprémi iskolába megy át, ahova a diákok is kerülnek.

A kommunikációs vezető kiemelte:

További váratlan fejlemény, hogy a következő, 2022/23-as tanévtől a szakos ellátottságunk még bizonytalanabbá vált, mivel tudomásunkra jutott, hogy kettő főállású, vendéglátás-turizmus szakoktató kollégánk pályaelhagyóként állást keres.

Ennek lett a következménye a szakok megszűntetéséről szóló döntés, ugyanakkor az iskola honlapján egyelőre semmi nem jelzi, hogy az érintett két szak ne indulna el szeptembertől.

Forrás: Népszava