A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) sokkolta a hír, miszerint az oktatást a Belügyminisztérium alá akarják vonni. Nagy Erzsébet, a PDSZ pécsi képviselője, tart attól, elbocsátási és áthelyezési tilalom alá kerülnek, továbbá a katonai alapú közoktatás nem a legmegfelelőbb irány. Az iskolarendőrség bevezetése ennek a döntésnek az előzményének tűnik.

Napokban állt fel az ötödik Orbán-kormány minisztereinek névsora. Mindenki nagy meglepetésére az oktatást a belügyminisztérium alá vonták. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) pécsi ügyvezetője, Nagy Erzsébet az mfor.hu-nak elmondta, hogy óriási visszalépés oktatási és társadalmi szempontból, hogy a belügyminisztérium lesz a felelős az oktatásért. Nagy úgy gondolja, hogy ennek üzenetértéke van, mivel valószínűnek tartja, hogy egy estleges parancsuralmi eszközökkel fogják irányítani az oktatást is. Hozzátette, hogy nagy változásra nem számítottak, de nem gondolták volna, hogy a belügy alá fog kerülni ez a terület. 

A PDSZ ügyvivője bosszút érez a döntés mögött, 

Egy viszont tény: itt egy olyan területről van szó, amelynek képviselői sokat kakaskodtak, végül hozzárendelték ahhoz a miniszterhez, amely parancsokkal és egyéb rendvédelmi eszközökkel szokott maga körül rendet tenni”

Az Mfor-nak arra a kérdésére, hogy tud-e olyan országról, ahol a belügyminisztérium alá vonták az oktatást, Nagy Erzsébet azt mondta, érdemes lenne utána nézni, hogy Észak-Koreában vagy Kínában mi a metódus. De az biztos, hogy az európai uniós országokban ez unikális megoldásnak számít, és még Albániában is van külön oktatási minisztérium.

Forrás: 168.hu

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!