A IV. kerület korábbi fideszes polgármestere, jelenleg ellenzékben lévő kormánypárti képviselője azzal támadta Déri Tibor momentumos polgármestert, hogy az egyeztetés kevés, érdemi segítséget az elbocsátás előtt állók egyszeri anyagi támogatása jelentene. A Népszava írása.

 A nem várt összefogásnak köszönhetően az előzetesnél sokkal kiszámíthatóbbnak tűnik a Tungsram Group újpesti gyáregységéből a cégnél bejelentett leépítések miatt elbocsátásra váró 400 dolgozó jövője, áll a Tungsram Dolgozók Független Szakszervezetének lapunkhoz eljuttatott közleményében, melyet az érdekképviselet elnöke, Sallai Gábor, valamint a budapesti alapszervezet vezetője, Németh György jegyeztek.

 Mint arról lapunkban az elmúlt hetekben többször is írtunk, gazdasági nehézségekre hivatkozva a Tungsram 1600 dolgozójától válik meg csoportos leépítés keretében öt hazai telephelyén – Kisvárdán, Hajdúböszörményben, Zalaegerszegen, Nagykanizsán és Budapesten –, negyedük az újpesti gyárból kerül utcára.

Ebben a helyzetben különösen nagy súlya van, ha az érintettek mihamarabb és egymással közvetlenül tárgyalva kereshetnek megoldásokat, s ezért is örülünk, hogy a IV. kerület képviselő-testülete egyhangúlag felkérte Újpest vezetését a tárgyalások elősegítésére – olvasható a közleményben, mely kiemelte, nagy segítséget jelentett, hogy a fővárosi önkormányzat azonnal munkalehetőségeket ajánlott fel az elbocsátás előtt állóknak a közszolgáltató cégeiben.

A leépítés előtt álló dolgozók sorsáról zajló tárgyalásokon nemcsak a Tungsram vezetése és a szakszervezet, hanem Újpest és a főváros képviselői is részt vesznek, s az érdekképviselet szerint ennek köszönhető, hogy a cég vezérigazgatója, Jörg Bauer méltányosan és rugalmasan áll hozzá az álláskeresési és átképzési támogatásokhoz, s így az érintett dolgozóknak megelőzhetik a munkaügyi hivatalokkal együtt járó, bürokratikus, s éppen ezért időigényes eljárást.

A közlemény hozzátette, sajnálattal tapasztalták, hogy a számunkra valódi lehetőséget jelentő eredmények politikai viták tárgyai lettek, utalva ezzel arra, hogy Wintermantel Zsolt, Újpest korábbi fideszes polgármestere, jelenleg ellenzékben lévő kormánypárti képviselője azzal támadta Déri Tibor momentumos polgármestert, hogy az egyeztetés kevés, érdemi segítséget az elbocsátás előtt állók egyszeri anyagi támogatása jelentene. A kerületvezető szerint viszont az egyszeri segélynél fontosabb, a leépítésre várók mielőbb - lehetőség szerint azonnal – új munkahelyet találjanak. Az érdekképviseleti közlemény megjegyezte, támogatják „hogy a foglalkoztatási ügyek az érintettek közvetlen tárgyalásain és az önkormányzat segítő fellépése mellett kerüljenek rendezésre, mert ez minden fél részére hatékonyabb”, vagyis az egyeztetésben hisznek.

Forrás: Népszava

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!