Minden városban, minden kirendeltségen a beavatkozó állomány létszáma minimum 15-20 százalékkal csökkent. Rengeteg túlórát dolgoznak a kollégáink, mert nincs megfelelő létszám – mondta az RTL Híradónak Salamon Lajos, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének elnöke. Felmondási hullám jöhet, ha megszűnik a járvány miatti veszélyhelyzet.

Előfordul, hogy bizonyos eszközöket nem tudnak bevetni a tűzoltók, mert nincs meg hozzá a megfelelő létszám – mondta a Híradónak egy neve elhallgatását kérő tűzoltó, aki arról is beszámolt, hogy a létszámhiány a túlórákat is érinti. Neki tavaly csaknem 10 napnyi túlórája jött össze, amiből csak néhányat engedtek szabadságként kivenni. 

A Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének elnöke szerint a felméréseik alapján a létszámhiány elment "a falig". Salamon Lajos is több olyan esetről hallott, amikor egy járművet létszámhiány miatt nem állítottak munkába. Hivatalosan ezeket ilyenkor műszaki hibásnak minősítik. Tudnak egy olyan megyei jogú városról, ahol csaknem 30 fős a létszámhiány.

A létszámhiány ellenére a szakszervezeti vezető szerint mindenhova vonulni fognak a tűzoltók, de nem mindegy, hogy a gépjárművön hányan vannak, mennyi idő alatt érnek oda, és egy káresetet fel lehet-e számolni 40-50 perc alatt, vagy eltart 3 óráig.

Amíg tart a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet, a felmondási tilalom a tűzoltókat is köti. Salamon szerint ennek megszűnése után azonban újabb felmondási hullám várható, amit egyebek között a bérek emelésével lehetne megakadályozni.

Az RTL Híradónak nem reagált a Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és a Belügyminisztérium.

Forrás: napi.hu

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!