A szakszervezet szerint már a kérdőívből látszik, hogy az eredmény félrevezető lesz, és erősen torzítja majd a részvétel valós számait.

"Különös kérdésekre vár választ a KSH a pedagógusok sztrájkjával kapcsolatban" - közölte a lapunkak küldött levélben a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete.

honlapjukon kifejtettek szerint több intézményből is értesítést kaptak arról, hogy a Központi Statisztikai Hivatal a sztrájkot felmérni szándékozó statisztikai kérdőív kitöltésére kéri az intézmények vezetőit.

A kérdőívről azonban azt írják: "teljesen félrevezető, a valós számokat, a sztrájkolói részvételt erősen torzítja".

A realitásokat, de gyakran még a vonatkozó jogszabályokat is teljesen figyelmen kívül hagyva összeállított kérdéssor tökéletesen alkalmatlan arra, hogy bármilyen következtetést is le lehessen vonni az oktatásban történő sztrájkeseményekkel kapcsolatban.

- hangsúlyozzák. 

A KSH kérdőívéből problémás részeként emelnek ki például azt, hogy a két óránál rövidebb sztrájkot csak "figyelmeztető sztrájkkéntregisztrálják. "Ez teljes mértékben méltánytalan, mivel sok munkaterületen egyszerűen nem tudtak a kollégák hosszabban sztrájkolni. Ilyen volt a helyzet sok szakszolgálati munkatársunknál, gyógypedagógus kollégáknál, ahol például különleges nevelési igényű gyermekeket nem tudtak hosszasan magukra hagyni a sztrájk kedvéért" - magyarázzák. 

A KSH emellett azt kéri: "Amennyiben az intézményből nem csatlakozott a munkabeszüntetéshez legalább 10 fő, a kérdőívet nemlegesen kérjük beküldeni".

A PDSZ kiemeli, amellett, hogy a polgári engedetlenkedésben részt vevő tízezreket is figyelmen kívül hagyják, 

a Központi Statisztikai Hivatal sztrájkolói statisztikáiban nem fognak megjelenni azok a munkavállalók sem, ahol mondjuk csak kilenc fő sztrájkolt egy adott napon.

Többek közt aggályosnak tartják azt is, hoyg a kérdőívben megkérdezik, hogy a sztrájkot munkavállaló kapott-e a sztrájkalapból. A PDSZ azoban leírja, hogy a sztrájkalap nem az államnak köszönhető, nem valamiféle központi költségvetésből kapták a sztrájkoló kollégák a kifizetéseket, hanem széleskörű társadalmi összefogásnak köszönhetően keletkezett.

Arra viszont, hogy ebből ki mennyi összeget igényelt, nincs joga tudni a KSH-nak, sőt a kapott támogatásról mint minősített adatról a munkavállaló az intézményvezetőjét, a fenntartóját sem köteles tájékoztatni a PDSZ szerint. A szervezet hangsúlyozza:

Fontos már most kijelenteni, hogy a KSH az Eurostatnak továbbított adatai nem lesznek majd irányadónak tekinthetőek a kérdésben, hiszen felmérésük teljesen torz képet ad majd a sztrájkfolyamatról. A KSH felmérése – akár szándékosan, akár egyszerű nemtörődömségből – aktívan rejti el a közvélemény elől a több tízezer sztrájkoló kolléga egy jelentős részét, és ez megengedhetetlen.

Forrás: Magyar Narancs

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!