A munkavállalók többsége kapott idén béremelést, de nem annyit, amennyi kompenzálná az inflációt – derül ki egy friss kutatásból.

A dolgozók 61 százaléka kapott idén fizetésemelést, de többségük legfeljebb 10 százalékot, vagyis a teljes bérfejlesztését elviheti az infláció. Ez derült ki a Pulzus Kutató május elsejére készített, reprezentatív kutatásából, amelynek részleteit az RTL Híradóval osztották meg. A felmérés alapján a munkavállalók ötöde tart attól, hogy az elveszítheti állását Magyarországon, írja az rtl.hu. A minimálbért, illetve a szakmunkás bérminimumot 19 és fél százalékkal emelték idén. A dolgozók 36%-a viszont a kutatás szerint egy forinttal többet se visz haza, mint egy éve.

Akik kaptak, azoknak 58 százaléka legfeljebb 10 százalékos bérfejlesztést kapott. Vagyis a fizetésük nagyjából annyit érhet, mint tavaly, miután az infláció is akár 10 százalék körülire gyorsulhat éves szinten a Nemzeti Bank szerint. A megkérdezettek 39 százalékának bérét a pénzromlás üteménél nagyobb mértékben emelték.

Nagyjából minden második munkavállaló elégedetlen a jelenlegi keresetével. A kutatásban azt is megkérdezték, hogy minimum hány százalékos fizetésemelésnek kellett volna történnie ahhoz, hogy elégedettek legyenek. A legtöbben körülbelül 16 százalékos bérfejlesztéssel beérték volna.

 Forrás: HVG