Sok munkáltató nem tartja be a munkavédelmi előírásokat, de, ha be akarná tartani, akkor sem tudná mit, mert nincs tisztában a kötelezettségeivel – mondta a Klikk FM Politikai Nagyító című műsorában Székely Tamás, a VDSZ elnöke, a Magyar Szakszervezeti Szövetség alelnöke abból az alkalomból, hogy az idén is koszorúzással emlékeztek a munkabalesetek áldozataira április 29-én, a Csepelen felállított emlékműnél.

Az a kormányzati szándék, hogy minél több jogot és lehetőséget, működési feltételt biztosítsanak a cégeknek és minél kevesebb joguk lehessen a munkavállalóknak – tette hozzá az érdekvédelmi vezető.

Ez jól tükröződik a munkavédelem és a munkaügy felügyeletében is, hiszen minél kevesebb a munkaügyi ellenőr, annál kevesebb ellenőrzést lehet végrehajtani. A mi számításaink szerint egy vállalkozásnak 38-42 évet kell várni, hogy jusson rá egy ellenőrzés.

Így azokat a befektetőket lehet Magyarországra vonzani, amelyek köztudottan kevés figyelmet, energiát és pénzt fordítanak munkavédelemre – fogalmazott Székely Tamás.

„A munkavédelem nem olcsó szórakozás, hiszen ha tisztességesen betartaná mindenki a munkavédelmi előírásokat, akkor arra költeni kellene, miután munkavédelmi eszközöket kellene biztosítani a munkavállalóknak, bizonyos területeken pedig olyan helyiségeket is, amelyek fenntartása pénzbe kerül és azok, akik nem fordítanak eleget a munkavédelemre, azok versenyelőnyt élvezhetnek azokkal szemben, akik nagyon komoly összegeket szánnak saját munkavállalóik védelmére.”

20 ezer körül van a kisebb balesetek száma, amikről van jegyzőkönyv – mondta Székely Tamás.

Azt tapasztaljuk sok esetben, hogy a balesetet elszenvedő munkavállalónak még gyorsan, aznap kiírnak egy szabadnapot vagy hazaküldik pihenőnapra, hogy ha később, bármiféle orvosi ellátásban kell, hogy részesüljön és kiesik a munkából, akkor a munkáltatónak ne kelljen 100 százalékos táppénzt fizetnie.

Próbáljuk megértetni a munkavállalókkal, hogy mindenképpen szükség van jegyzőkönyvre, ha megtörténik a baleset, hogy később, ha kell, lehessen a munkáltató felé a követeléseket megfogalmazni, ami törvény szerint is jár – utalt arra a Klikk FM műsorában, hogy a kisebb balesetből is lehet életre szóló probléma, amely után különböző járandóságot kell fizetnie a cégnek.

„Korábban a szakszervezetek joga a volt a munkavédelmi felügyelet, az ellenőrzések munkahelyi szintű koordinálása, ma úgynevezett munkavédelmi képviselőket kellene választani, de nagyon sok helyen nem választanak, pedig 20 fő fölött kötelező lenne és a munkáltatók sincsenek sokszor tisztában azzal, hogy milyen kötelezettségeik vannak.”

Forrás: HírKlikk

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!