Elfogadhatatlannak tartják azt is, hogy az átalakítás előkészítése az érintett oktatói-kutatói közösségek bevonása nélkül történt meg.

Szolidaritását fejezi ki a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) polgáraival, egyben elítéli az egyetem átalakításának módját a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete (FDSZ) kiadott közleményük szerint.

A szakszervezet szerint az egyetemek alapítványi modellje veszélyezteti az egyetemi autonómiát és ez a Corvinus esetéből is látszik. Felelős előkészítést és az érintettek bevonását várnák el a felsőoktatás döntéshozóitól.

„A lerohanásszerű végrehajtás mellett elfogadhatatlan az is, hogy az átalakítás előkészítése az érintett oktatói-kutatói közösségek bevonása nélkül történt, nem előzték meg nyilvános fórumok, honi, nemzetközi szakmai viták sem. Továbbá egy pusztán vázlatos (14 diából álló) tervezet alapján zajlik”

- fogalmaznak közleményükben.

Az FDSZ úgy véli, hogy a Corvinus tervezett átalakításával a jelenleg társadalomtudományi egyetemként és üzleti főiskolaként működő intézményt eltolhatják az üzleti főiskolaszerű működés irányába. Az alapítványi modell ebben meghatározó szerepet játszik, ugyanis - mint fogalmaz a közlemény - a jelenleg érvényben lévő törvények értelmében „az egyetemi autonómiának az akadémiai szabadság feltételeinek biztosítására szolgáló összetevői – így a szervezetalakítás – felett a fenntartó alapítvány rendelkezik. A szenátus csak véleményezési joggal bír.”

Korábban a 444 írt arról, hogy a Corvinus vezetése teljes oktatási és kutatási szervezetét érintő változást jelentett be a tavaszi szünet alatt, mely szerint a BCE jelenlegi 11 intézete helyett 11 újat hoznának létre, vagyis az évtizedek alatt kialakult egyetemi struktúrákat megbontanák és új konfigurációban raknák össze. Mint ismert, a Corvinus volt az első olyan egyetem, ahol egyetemi modellváltásnak nevezve lényegében kormányzati privatizálásba fogtak. A mostani átalakítással kapcsolatban a Telex a BCE sajtóosztályánál is érdeklődött, választ azonban nem kaptak.

Forrás: Népszava

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!