A Népszabadság szerint egy volt szekszárdi mentősofőr munkaügyi peréből sok minden más mellett az is kiderülhet majd, meddig mehet el egy alkalmazott tiltakozó akciója. A 48 éves férfi tavaly szeptemberben egy vita után felmászott a mentőállomás udvarán található adótoronyra, és onnan csak a szolgálata végén jött le. Így akart tiltakozni a munkakörülmények ellen. Végül kirúgták, de a volt mentődolgozó bírósághoz fordult.

Vadász Tibor tavaly szeptemberben összeveszett a mentőszolgálat megyei vezetőjével, majd aznapra eltiltották a munkától. Erre ő felmászott a mentőállomás udvarán lévő 30 méteres adótoronyra. Próbálták lehívni, de végül csak este nyolckor jött le önként. Azt mondta, hogy így akart tiltakozni a munkahelyén tapasztalható visszaélések és megaláztatások ellen. Az eset után táppénzre ment, mert megfázott a magasban. Közben fegyelmi eljárást indítottak ellene, és október 12-én kirúgták.

Az indoklásban egyebek mellett az szerepelt, hogy viselkedésével ártott a munkáltatójának, nem működött együtt kollégáival, illetve aznap jogtalanul volt a mentőállomás területén. A volt mentősofőr bírósághoz fordult, és kérte, hogy mondják ki a felmondás jogtalanságát.

A férfi a Népszabadságnak azt mondta: 18 évig dolgozott mentősofőrként, ezalatt öt főnöke volt, de csak az utolsóval volt konfliktusa. Szerette volna, ha Szekszárdról áthelyezik Bátaszékre, mert így közelebb lett volna várdombi otthonához, de kérésére választ sem kapott. Ugyancsak bosszantotta, hogy évekig késett a cég az egyenruha cseréjével. Amiatt is neheztelt, hogy a szolgálat előtt negyedórával a mentőautó műszaki állapotát, de ez nem számított bele a munkaidőbe, illetve az állomáson nem volt hely átöltözni.

Végül elszakadt nála a cérna. A szekszárdi bázison dolgozó ötven kollégájának fele kiállt mellette egy levél szerint, így őket szeretné felkérni tanúnak a tárgyalásán.

A lap megkereste a szekszárdi mentőállomás vezetőjét is, de ő nem akart nyilatkozni. A per február közepén indul.

Forrás: HVG