2022. április 24.A magyar munkavállalók még a kelet-európai átlagnál is kevésbé tartják magánéletüket fontosabbnak a karriernél – derült ki egy felmérésből. Jelentős különbség még, hogy nem annyira motiválja őket az értékrend, vagy akár az, hogy jól érezzék magukat.

A Randstad legfrissebb, 34 piacon 35 ezer munkavállaló megkérdezésével zajlott Workmonitor kutatása szerint az Y- és a Z-generáció (azaz a 25-34 és a 18-24 évesek) forradalmi változásokat hoz a munkáltatók és a munkavállalók közti erőviszonyokban.  Különösen azért, mert – mint állítják – a fiatalabbak számára egyre fontosabb, hogy olyan munkát végezzenek, amiben kiteljesedhetnek. Tízből négy fiatal azt vallja, hogy inkább lenne munkanélküli, mint boldogtalan a munkahelyén, míg az 55-67-éves korosztálynak a globális adatok szerint csak negyede gondolja így. Ugyanakkor a fiatalok több mint fele akár fel is mondana, ha a munkahelye megakadályozná abban, hogy élvezze az életet.

A kutatásban részt vevő magyar munkavállalók azonban eltérnek nem csak a globális, hanem a kelet-európai átlagoktól is. Úgy tűnik, ma már itt sokan tartják magánéletüket fontosabbnak karrierjüknél, de még közel sem annyian, mint külföldön. A hazai dolgozók 53 százaléka nem rendelné alá családi, baráti kapcsolatait a munkának, míg Kelet-Európában ezt 60 százalék vallotta. 

A magyar válaszadóknak átlagosan csak mintegy harmada nem fogadna el állást olyan cégnél, amelynek az értékrendje a társadalmi és környezettudatossági kérdésekben nem egyezik a sajátjával, míg a világon tíz dolgozóból négy utasítana el ilyen ajánlatot.

A magyar válaszadóknak csupán 36 százaléka hagyná ott a munkáját, ha az akadályozná az élet élvezetében – szemben a 48 százalékos világátlaggal; és míg világviszonylatban a munkavállalók 33 százaléka, a magyarok csupán 28 százaléka mondta azt, hogy inkább lenne munkanélküli, mint boldogtalan a munkájában.  Az értékrendben is jelentős különbséget mértek a kutatók. 

A világ jelentős munkaerőpiacain megkérdezettek egyharmada akár kevesebb fizetéssel is beérné, ha azt érezné, a munkájának társadalmi haszna van. A 18-24 évesek 42 százaléka, a 25-34 évesek 40 százaléka nyilatkozott így. Az idősebb korosztályok tagjainál egyre csökken ennek a fontossága, az 55-67 évesek csupán 25 százaléka mondta, hogy akár kevesebb fizetéssel is beérné. A világviszonylatban mért 34 százalékkal szemben itthon csak 19 százaléka mondja azt, hogy nem bánná, hogy kevesebbet keresne, ha a munkája jobbá tenné a társadalmat, a világot.

Forrás: azenpenzem.hu

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!