Minden esetben kell túlóradíjat fizetni, amikor a munkavégzés meghaladja a napi 8 órát, ha egyszerűsített foglalkoztatás keretein belül foglalkoztatják a munkavállalót? – kérdezte olvasónk. Dr. Hajdu-Dudás Mária ügyvéd válaszolt.

A kérdés részletesen így hangzik: egyszerűsített foglalkoztatás pótlékaival kapcsolatban kérném a segítségét! Adott egy kávézó, amelyben heti egy nap napi 12 órát dolgozik az alkalmi munkavállaló. A kérdésem az, hogy minden esetben kell túlóradíjat fizetni, amikor a munkavégzés meghaladja a napi 8 órát. (Az egyszerűsített munkaszerződésben a napi 12 óra munkavégzés szerepel.) Illetve még az a kérdésem, hogy esetleg még milyen pótlékra lehet jogosult, pl. vasárnapi pótlék.

Az egyszerűsített foglalkoztatásra vagy alkalmi munkára irányuló munkaviszony esetén a kedvező szabályokat leszámítva a szabályozás egyező a hagyományos munkaviszonyéval, így a bérpótlékok ebben a foglalkoztatási formában is megilletik a munkavállalót, amennyiben teljesülnek a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) rögzített feltételek.

Forrás: AdózónaValóban érdekes kérdés a rendkívüli munkavégzés esete. Ha egyetlen napra, pl. keddre alkalmazná a munkáltató a munkavállalót, aki 8 órát dolgozna, abban az esetben csak alapbérre lenne jogosult, bérpótlékra nem. Ehhez képest, ha 12 órát dolgozna, akkor a napi 12 óra tartamú munkavégzésért a munkavállaló 12 órára alapbérre, és mellette a 8 órán felüli munkavégzésre figyelemmel további 4 órára 50 százalék bérpótlékra jogosult. Ennek oka tehát, hogy munkaviszony csak napi 8 óra tartamú foglalkoztatásra jöhet létre.

Kivételt képez, ha a munkavállaló készenléti jellegű munkakört lát el, vagy a munkáltató vagy a tulajdonos hozzátartozója, azaz napi 12 óra tartamra csak ezekben az esetekben létesíthető munkaviszony (ezt nevezzük hosszabb teljes napi munkaidőnek).

Más a helyzet akkor, ha pl. 3 napra jön létre az egyszerűsített foglalkoztatásra irányuló munkaviszony, az összesen 8 × 3 óra tartamot jelentene. Ha csütörtökön 4 órát, pénteken 8 órát, szombaton 12 órát dolgozna a munkavállaló, abban az esetben nem merül fel túlmunka, mert hiába dolgozott a munkavállaló 12 órát szerdán, a 3 napra számítva összesen a ledolgozott munkaidő mértéke nem haladja meg a 24 órát.

Arra figyelemmel, hogy a vasárnapi munkavégzés nem korlátozott, az egyszerűsített foglalkoztatásra vagy alkalmi munkára irányuló munkaviszony keretében foglalkoztatott munkavállalók nem jogosultak vasárnapi pótlékra. Azonban, ha a vasárnap munkaszüneti napra esne, és a dolgozók e napon végeznének munkát, abban az esetben mindenképpen jogosultak az alapbéren felül 100 százalék mértékű bérpótlékra. Munkaszüneti napon történő munkavégzés esetén ugyanis ennek megfizetésétől a munkáltató nem tekinthet el. Ami még felmerülhet, azaz éjszakai pótlék vagy a műszakpótlékra, illetve a készenlét vagy ügyelet tartamára járó bérpótlékra jogosultság.

 

Forrás: adozona.hu