Jogsértően járt el a Volánbusz a tavalyi bértárgyalásokon a Fővárosi Ítélőtábla jogerős ítélete szerint. Az állami közlekedési vállalat a bérmegállapodásról szóló tárgyalások során a szakszervezetekre vonatkozó konzultációs szabályokat sértette meg – írta a Magyarnemzet.hu.

A kormánypárti portál szerint a Volánbusz közreműködött abban, hogy a Szolidaritási Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) ki legyen rekesztve az egyeztetésekről, mivel a másik, szintén kollektív szerződés megkötésére jogosult szakszervezet, a Közúti Közlekedési Szakszervezet (KKSZ) nem kívánta közösen lefolytatni a tárgyalásokat.

Az ítélet szerint a Volánbusz részrehajlóan járt el, ezzel pedig megsértette a SZAKSZ, valamint az általa képviselt munkavállalók alaptörvényben, illetve nemzetközi egyezményekben rögzített jogait.

Szabó Imre Szilárd, a Munkástanácsok Országos Szövetségének jogásza azt mondta a lapnak, hogy előmutató végzés született, mivel a magyar bírósági gyakorlatban a munkáltató és a szakszervezetek közötti konzultáció fogalmának értelmezése igen ritka.

A konkrét esetben egyébként az történt, hogy miután a KKSZ nem akart a SZAKSZ-szal közösen egyeztetni, a Volán utóbbi szervezetnek írásbeli tárgyalást ajánlott, majd „az online megtartott tárgyalás kezdete előtt mindössze fél órával küldte ki a meghívót, amellyel ellehetetlenítette az érdekképviselet álláspontjának közlését a munkavállalók jövőjével kapcsolatos, fajsúlyos kérdésekben” – írta a portál.

 

Forrás: Telex