Az otthoni munkavégzés az elmúlt két évben, jobban az életünk részévé vált, mint valaha. Sokan gondolták, hogy ez lesz a jövő trendje, de hogy ez ilyen gyorsan bekövetkezik, azt senki sem láthatta előre. De milyen hatása van ennek a bolygóra? – erról szól a Kék Bolygó Alapítvány közösségi oldalán megjelent cikke.

 Az első és talán legfontosabb hatás, hogy aki otthon végzi a munkáját, nem ül biciklire, nem száll metróra vagy nem ül autóba. Míg az első szinte tejesen karbonsemleges, a tömegközlekedés egy főre jutó karbonkibocsátása is viszonylag kedvező, addig az egyéni, autós közlekedés hatása katasztrofális a városok levegőjére és a bolygóra nézve.

VAGYIS AZÁLTAL, HOGY A HOME OFFICE MIATT KEVESEBBEN ÜLTEK AUTÓBA, KEVESEBB FOSSZILIS ENERGIAHORDOZÓT KELLETT ELÉGETNI ÉS JOBBÁ VÁLT A VÁROSOK LEVEGŐJE.

A másik jelentős hatás az irodaterületekkel van összefüggésben. Gondoljunk bele! Az építőipar karbonlábnyoma elképesztően nagy: az építőanyag előállítása, szállítása, a ház felépítése, és teljes élettartamon keresztüli működtetése, hűtése és fűtése, végül a lebontása rendkívül nagy terhelést jelent a környezetre nézve. Ha az otthoni munkavégzés miatt kevesebb épületet, bérirodaházat kell építeni és működtetni, az kedvező hatással, kevesebb szennyezéssel jár.
Az irodák közvetett módon is sok hulladékot termelnek: a bútorok és az elektronikai eszközök amortizációja, a munkába menet megvett kávé pohara, az ebédre rendelt étel tartódoboza mind ilyen.

Ugyanakkor azt is látjuk, hogy a pusztán otthoni munkavégzésnek is megvannak az árnyoldalai. Vannak munkakörök, ahol a mellettünk ülőhöz odaszólva, egy pillanat alatt hozzájuthatunk egy információhoz, amiért most egy emailt kell írni vagy videóhívást kell kezdeményezni.

ÉS EZ BIZONY MIND SZÉN-DIOXID-KIBOCSÁTÁSSAL JÁR: AZ INTERNET ÉVENTE 1,6 MILLIÁRD TONNA ÜVEGHÁZHATÁSÚ GÁZ KIBOCSÁTÁSÁÉRT FELEL.

Nem szabad elfelejteni a lelki egészséget sem, sőt! Ha minden nap ugyanott ülünk és nem találkozunk másokkal, az bizony nem lesz jó hatással a lelki egészségünkre. A szociális kapcsolatok és a munka hatékonysága miatt is fontosak a találkozások.

A jövő minden bizonnyal az úgynevezett hibrid munkavégzésé, ahol bejárunk a munkába, de biztosított az otthoni munkavégzés lehetősége is. Emellett a cégek egy része elhagyja a saját irodát, ehelyett heti néhány órában közösségi irodákat vagy tárgyalókat bérelnek, ami szintén fenntarthatóbb gyakorlat.

Végül néhány tipp, hogy mit tehetünk a kisebb karbonlábnyomért:

- Ha nem használjuk a laptopot, kapcsoljuk ki! Nem elég az energiatakarékos üzemmód.

- Amikor csak lehet, dolgozzunk természetes fénynél!

- Ne vegyünk feleslegesen új eszközöket, a régieket pedig érdemes karbantartani. Válasszunk jó minőséget, és a régi eszközök felújítását is fontoljuk meg.

- Ha sok száz vagy sok ezer kilométer utazást takaríthatunk meg vele, használjuk a videóhívást! Ha azonban a szomszéd épület dolgozóival kell megbeszélést tartani, jobb a személyesség!

- Amennyire csak lehet, kerüljük a streaminget. Az online sorozatnézés különösen nagy szén-dioxid-faló.

- A válaszemailből töröljük ki az előzményeket, ami különösen egy köremailnél fontos.

 Forrás: Kék Bolygó Alapítvány

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!