A bármilyen típusú migrációt, azaz rövid távú vagy hosszú távú munkavállalást, illetve kivándorlást tervezők aránya a teljes lakosság körében 15 százalékos. Tavaly áprilisban a kivándorlást tervezők aránya már a korábbi kétszerese volt, júliusra kismértékben csökkent, és októberre összességében változatlan maradt. A migrációs hajlandóság halmozott értéke nem változott 2015-ben - derül ki a Tárki felméréséből.

Ennél jóval magasabb az arány a tanulók közt, az ő 67 százalékuk tervez kivándorlást. A munkanélküliek 27 százaléka számol azzal, hogy elhagyja az országot.

Magasabb az arány az országosnál a dél-alföldi (19 százalék) és a nyugat-dunántúli (17 százalék) régiókban élők közt. Az érettségivel (16 százalék) és a diplomával (21 százalék) rendelkezők szintén nagyobb arányban terveznek kivándorlást, mint az országos átlag.

Csak rövid távú munkavállalást 9 százalék tervez, hosszú távra kimenni dolgozni 11 százalék, kivándorlásban pedig 9 százalék gondolkozik. Míg a csak munkavállalásra hajlandóak száma fokozatosan csökkent az elmúlt években, a kivándorlásra gondolóké soha nem volt olyan magas, mint 2015-ben.

Érdekesség, hogy azok körében, akik nem tudják eldönteni, hogy elmennének-e szavazni, jelentősen magasabb a migrációt tervezők aránya az átlagnál, 29 százalékos. Pártpreferencia alapján jelentős különbségeket tapasztalhatunk a migrációs hajlandóság terén: a Fidesz–KDNP, illetve az MSZP szavazói körében alacsony, a bizonytalanok és különösen a Jobbik-szimpatizánsok körében magasabb a migrációs hajlandóság. Ám emögött feltehetően más tényezők, például a kor hatása húzódik meg - teszik hozzá az elemzők.

A munkaerő-piaci szempontból aktív népességhez képest a migrációt tervezők körében jóval magasabb arányban vannak azok, akik a munkanélküliség elkerülése érdekében hajlandóak lennének az országon belül ingázni: míg a migrációt tervezők háromnegyede, addig az aktív népességnek csupán valamivel több, mint fele ingázna. Ugyanez igaz az országon belüli költözésre is: míg az aktív lakosság kevesebb mint harmada lenne hajlandó az országon belül másik településre költözni egy állás érdekében, addig ez az arány a migrálást tervezők körében majdnem kétszeres.

Forrás: Világgazdaság