A Házi Gyermekorvosok Országos Egyesülete több mint 1500 házi gyermekorvos képviseletében csatlakozik az 1001 orvos hálapénz nélkül elnevezésű Facebook-csoport kezdeményezéséhez – adta hírül a szervezet.

Álláspontjuk szerint a hálapénz nemcsak egy mindkét fél számára megalázó helyzetet teremtő jelenség, de egyben a feketejövedelem „intézményesítése" is. Amíg a társadalom tehetősebb tagjai a hálapénz fejében hozzájuthatnak mások számára kevésbé elérhető színvonalú egészségügyi ellátáshoz, addig nem várható egységes, össztársadalmi fellépés az egészségügy rendszerének fejlesztése érdekében. Ebből következik, hogy a hálapénz rendszere akadálya a fejlesztésnek.

Az egyesület lényegesnek tartja a közfinanszírozott szolgáltatások körének egyértelmű, a   jelenleginél pontosabb meghatározását. A közfinanszírozott intézményekben is lehetővé kell tenni emelt szintű szolgáltatási csomag kidolgozását és az ezen körbe tartozó tevékenységek  plusz térítés ellenében történő igénybevételét.

Úgy látják, közérdeknek kell tekinteni, hogy az orvosok mindenkori jövedelme arányos legyen a munka társadalmi hasznosságával. A paraszolvencia megszűnése csak az egészségügyi személyzet jelenlegi jövedelmének jelentős és gyors, az uniós normákat, jövedelmi arányokat közelítő növelése mellett remélhető. Erre az életpálya - modelltől várnak megoldást, amelynek elmaradása tovább fokozza az orvosok és egészségügyi dolgozók elvándorlását. Az egyesület szerint a helyzet rendezése nem tűr további késlekedést. A szakma elöregedésének, az utánpótlás hiányának súlyos problémájával küzdő házi gyermekorvoslás szempontjából a kérdésnek kiemelt jelentősége van.

Forrás: napi.hu