Sokan vágynak rugalmas munkaidőre, otthonról végezhető munkára, részmunkaidőre, pedig a hagyományostól eltérő beosztás nem veszélytelen. „8 óra munka, 8 óra pihenés, 8 óra szórakozás” - énekelte egykor Nagy Feró és a Beatrice az állampárti idők jelmondatát, ami anno talán még értelmezhető is volt. Ma már egyre kevesebbeknek van olyan jó dolguk, hogy napi 8 óra munka után letehetik a lantot – írja a ripost.hu.

Atipikus - vagyis más, mint amit megszoktunk

Itthon is terjed az úgynevezett atipikus munkavégzés, ami minden, a hagyományostól eltérő munkarendet magában foglal. Ilyen többek között a rugalmas munkaidő, az otthonról végezhető munka és a részmunkaidő is, de például a szabadúszókat is idesoroljuk. Bár sokan vágynak olyan munkahelyre, ami lehetővé teszi a szokásostól eltérő munkavégzést, egy, a The Guardian oldalán megjelent új brit kutatás szerint a megszokottól eltérő munkarendben dolgozni nem fenékig tejfel. Sőt!  A „szabadúszók" ugyanis hajlamosak folyamatosan dolgozni, számukra soha nincs megállás.

Munkára készen, 24 órában

„Mi baja lehet annak, aki a rideg iroda helyett a saját otthonában dolgozik, ráadásul a főnökével sem kell nap mint nap találkoznia?" - merülhet fel a kérdés az olvasóban. Stresszt azonban nem csak a főnök és a kollégák jelenléte okozhat, hanem a hiányuk is. Az angolok friss kutatása szerint az elszigeteltség, kirekesztettségérzés, a karrierlehetőség hiánya eleve komoly lelki problémákat okozhat az otthon dolgozóban.

Ráadásul aki nem megy be sehova dolgozni, az el sem jön sehonnan, vagyis nincs meg az az érzése, hogy „befejeztem a munkát, hazamegyek". Erre mondják a szakemberek, hogy folyamatosan „always on" állapotban van,így viszont a pihenés, kikapcsolódás szóba sem jöhet nála.  Állandóan stressz alatt van. A pihenés hiánya az immunrendszer gyengüléséhez, az pedig akár súlyos betegségek kialakulásához, akár szívbetegséghez is vezethet. Nem beszélve arról, hogy sérül a munka és magánélet közötti egyensúly is.

„Így legalább látom a fiamat"

Laura az egyik magyar kereskedelmi tévécsatorna külső gyártású műsorainak szerkesztő csapatában dolgozik, kisfia 1 éves.

A ripost kérdésére, hogy milyen előnyei vannak annak, hogy otthonról is dolgozhat, azt mondta, hogy a rugalmas munkaidő előnye, hogy együtt lehet a babájával. Bár sokszor ez inkább csak egy légtérben tartózkodást jelent, mint tényleges együttlétet, de így legalább látom a fiamat  - mondja. Hátrányként említi a folyamatos fáradtságot, hogy sosem tudja kialudni magát, mert sosincs vége a munkaidőnek.

„Sokszor a műsorokat este kezdjük vágni, van, hogy éjjel 1-ig is dolgozunk" - meséli, s hozzáteszi, hogy a munkának ezt a részét már nem tudja otthon elvégezni. Összességében viszont szeret így dolgozni, el sem tudja képzelni, hogy naponta járjon be egy irodába, s ott 8-10 órát töltsön el.

 Van, ahol működik

Magyarország egyik legnagyobb mobilszolgáltató cége arra ösztönzi dolgozóit, hogy önállóan, saját tetteikért felelősséget vállalva, tetszés szerint rugalmas munkaidőben vagy akár távmunkában dolgozzanak.

Központjukban sincsenek irodák kialakítva és saját asztala sincs senkinek, még a vezérigazgatónak sem.  Projektjük, a „Dolgozz otthonról nap" célja, hogy népszerűsítsék a rugalmas munkakörnyezetet és munkakultúrát, a munka-magánélet egyensúlyban tartását.

Nem tudnak róla, hogy munkatársaik közül bárkinek egészségügyi problémái lennének amiatt, hogy ott dolgozhatnak, ahol akarnak, ilyen visszajelzést még nem kaptak. A teljesítményen viszont jól tudják mérni, hogy hatékony-e, ha a dolgozó az irodától távol tevékenykedik.

Sok esetben a nyugodt, otthoni vagy éppen egy pörgősebb kávézós környezet, vagy akár egy futás két projekt között a Margitszigeten hatékonyabb munkavégzést eredményez - mondta el a ripost-nak Lupkovics Réka, a cég szakértője.

Forrás: ripost.hu