Tegnap kezdődött az iskolai dolgozók határozatlan idejű sztrájkja, melyet a Mérce percről-percre közvetített. A pedagógusok munkabeszüntetéssel tiltakoztak az oktatási rendszert kiüresítő kormányzati politikák, az érdekvédelmi szervezetek követeléseinek semmibevétele és a pedagógusok alacsony állami megbecsültsége ellen. A sztrájkolók mellett több ezer diák is utcára vonult Budapesten, valamint tanárszakos hallgatók is hallatták hangjukat az Emberi Erőforrások Minisztériuma előtt, vidéken pedig Székesfehérváron, Pécsen és Szegeden is voltak megmozdulások. A Mérce a tegnapi akcióról, a sztrájk folytatásáról illetve a sztrájkolókkal szembeni lehetséges retorziókról kérdezte Nagy Erzsébetet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) országos választmányi tagját.

Az EMMI teljesen valótlan adatokat közölt

-szögezte le a szakszervezeti képviselő.

Korábban arról számoltunk be, hogy az EMMI szerint a pedagógusoknak „csak” 13 százaléka vett részt a tegnapi munkabeszüntetésben, vagyis 87 százalékuk nem sztrájkolt. Gulyás Gergely pedig 15 ezer sztrájkoló tanárról számolt be. A szakszervezeti képviselő szerint a minisztérium és Gulyás valószínűsíthetően a tegnap reggeli adatokról beszélhettek, a sztrájkolók névsora azonban még most is folyamatosan érkezik be a szakszervezetek irodáiba. Gulyásék ráadásul azon iskolák tanárait sem vették a sztrájkolók közé, akiknél tanítás nélküli munkanapot, vagy rendkívüli szünetet rendeltek el. (Nagy szerint már a szünet elrendelése is furcsa, valószínűleg kerületi nyomásra a sztrájk ellehetetlenítése céljából történhetett a bevezetés).

A rendeletben meghatározott abszurd mennyiségű, sztrájk alatti elégséges szolgáltatások köre is nehezíti a teljes létszám megbecslését. Nagy szerint rengeteg kollégájukat osztotta be a munkáltató sztrájk közben gyerekfelügyeletre, mondván, másképp nem tudják megoldani azt. A PDSZ választmányi tagja szerint ezeket a tanárokat a minisztérium ugyanúgy nem számolta be.

Mindezekkel együtt, a szakszervezetek információi szerint a tanárok több mint 30%-a sztrájkolt tegnap.

Hozzátette, a részvételi névsorok még most is folyamatosan érkeznek be, tehát ennél akár jóval több is lehet a teljes létszám. A polgári engedetlenkedők becslésük szerint 3%-át tették ki a résztvevőknek. Nagy szerint sokan a túlzott bürokrácia miatt választották az engedetlenkedést, hiszen pontos névsort kell leadni a sztrájk elején, majd annak eredményéről is be kell számolniuk. A munkáltató a dokumentáció után dönthet úgy, hogy levonja a fizetésükből a sztrájk időtartamát, azonban vannak szövetséges önkormányzatok, akik nem alkalmaznak semmiféle szankciót a munkabeszüntetéssel szemben.

Számos iskolában azonban komoly következményekkel néznek szembe a sztrájkolók. Nagy Erzsébet elmondta, kollégái több helyen is megaláztatásnak voltak kitéve az akcióban való részvételük miatt.

 

Egy iskolában például egy fűtetlen helyiségben különítették el a tiltakozó tanárokat, és megtiltották nekik, hogy a gyerekekkel kommunikáljanak, nehogy átragasszák rájuk a demoralizáló magatartást.

Egy másik iskolában megtiltották a sztrájkolóknak, hogy kora estig elhagyják az épületet. Nagy szerint azzal is rendszeresen fenyegetőznek, hogy egész napos bért vonnak le az egy-két órát sztrájkoló pedagógusoktól, ezzel pedig a társadalombiztosítási hozzájárulásukat is kockáztatják. A PDSZ tagja kijelentette, amennyiben ilyen esetek előfordulnak, jogi lépéseket fognak tenni a munkáltatóval szemben.

A szakszervezetek most közösen fordulnak az EMMI-hez, hogy rendezze a tankerületi központok jogsértő magatartását a sztrájkoló pedagógusokkal szemben.  A sztrájk ugyanis folytatódni fog, a szakszervezetek nem mondanak le a pedagógusok megbecsüléséről, a szakmához méltó bérekről, és a minőségi oktatásról.

Forrás: Mérce

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!