Az öt magyar szakszervezeti konföderáció támogatásáról és szolidaritásáról biztosítja Ukrajna népét és az ukrán szakszervezeteket a függetlenségükért és a szabadságukért vívott harcban, jelentették be március 15-én szakszervezeti vezetők a Mérce élő videójában.

Csóti Csaba, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának (SZEF) elnöke elmondta, hogy az 1848-as forradalom és szabadságharc mellett március 15-e az Európai Szakszervezeti Szövetség felhívására az Ukrajna melletti kiállás napja is.

A kiálláshoz csatlakozott

  • a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma,
  • az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés,
  • a Liga Szakszervezetek,
  • a Magyar Szakszervezeti Szövetség
  • és a Munkástanácsok,

amelyek egységesen fogalmazták meg nyilatkozatukat. Ebben kiállnak Ukrajna függetlenségéért, a nemzetközi szolidaritás eszméjéért, és kinyilvánítják, hogy szövetségben részt vesznek az Európai Szakszervezeti Szövetség megemlékezésén.

Zlati Róbert, a Magyar Szakszervezeti Szövetség frissen megválasztott elnöke elmondta,

szolidárisak vagyunk Ukrajna dolgozóival, kollégáinkkal, az ukrán szakszervezetekkel, akik a háborús helyzetben is komoly erőfeszítéseket tesznek függetlenségük megvédése és egy demokratikus ország építése érdekében.

Az elnök kifejtette, hogy a háború az átlagemberek mindennapi életét lehetetleníti el és teljes bizonytalanságba löki őket. Emellett említette a hiteles tájékoztatás jelentőségét, és az azt biztosítók védelmét is. A szakszervezetek felszólítanak a konfliktus befejezésére és békés megoldására, valamint a diplomácia érvényesítésére.

Kóti László, az ÉSZT elnöke elmondta, hogy alapvető érdekünk a nemzeti önrendelkezés, az emberi szolidaritás eszméjének hangoztatása, hisz épp a ’48-as forradalom bizonyította, hogy mennyire szükséges hogy egy nemzet kiálljon önmagáért, és milyen rossz, ha ebbe idegen nemzetek beavatkoznak.

Ez is aláhúzza azt, hogy szolidárisak vagyunk a háború sújtotta emberekkel, menekültekkel, és alapvetően kérünk minden polgárt hogy nyújtson segítséget

– nyilatkozta Kóti, hangsúlyozva a menekülteknek való segítségnyújtás fontosságát. Kiemelte, hogy fontos a munkalehetőségek biztosítása is a menekültek számára.

Szakszervezetek képviseletében fontosnak tartotta hangsúlyozni követelésüket, hogy állítsák meg a háborút. Az ugyanis „nem megoldás a problémák kezelésére, nem megoldás, hogy embereket gyilkolnak, kiűznek a munkahelyükről, kiűznek a lakóhelyükről, elveszik az életlehetőségeiket.”

Véleményük szerint meg kell állítani és a diplomácia útján megállapodásra terelni a konfliktust.

Forrás: Mérce