A Liga pénzügyi helyzete egyre kedvezőtlenebb, információink szerint rövidesen drasztikus létszámleépítésre is sor kerülhet, ám Gaskó István és felesége telkén megtörténtek az építkezés előkészületei – írja a Magyar Hírlap.

Hamarosan rendkívüli elnökségi ülést tart pénzügyi gondjai miatt a Liga konföderáció – értesült lapunk. Alapszabályuk szerint ugyanis 2016-tól a tagszervezetek által a szövetségnek fizetendő tagdíj a duplájára nő, az eddigi fix ötven forint per fő helyett a minimálbér egy ezreléke, azaz 111 forint havonta. A Liga belső köreiből származó információink szerint azonban – tekintettel a konföderáció gazdálkodásával kapcsolatos nyomozásra – a megemelt összeget a tagszervezetek nem kívánják fizetni, ezért úgy módosítanák az alapszabályt, hogy maradjon a korábbi díjmérték. Ez azonban a költségek lefaragását tenné szükségessé, például a Liga jelenlegi, mintegy harmincfős alkalmazotti létszámát is drasztikusan csökkenteni kellene – állítják forrásaink.

Tavaly többször írtunk a konföderáció pénzügyi problémáiról, részben a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete Szolidaritás által adott, hatvanötmillió forint „áthidaló" kölcsönnel összefüggésben – mint emlékezetes, ennek törlesztését kötötte a Liga a kétszer százmilliós állami támogatás megérkezéséhez –, részben a tagdíjfizetések elmaradása kapcsán. Ősszel a Liga mandátumvizsgáló bizottsága tizenöt tagszervezet felfüggesztését javasolta három- vagy annál több havi tagdíjelmaradás miatt, további hét tagszervezetnél állapítottak meg kéthavi, és huszonhét tagszervezetnél egyhavi csúszást. Vagyis akkoriban a százhét Liga-tagszervezet közül negyvenkilencnek volt tagdíjelmaradása.

Miután a VDSZSZ Szolidaritás tavaly májusban nem választotta újra elnökévé Gaskó Istvánt, és az új vezetés feljelentései következtében nyomozások indultak a szakszervezet Gaskó elnöksége alatti gazdálkodásával kapcsolatban, a viszony érthetően megromlott a Liga és a konföderációt korábban rendszeresen kisegítő VDSZSZ Szolidaritás között. Ráadásul Gaskó indítványára a Liga-tag VDSZSZ Szövetség (elnöke Gaskó István) döntött a (tagságának kilencven százalékát alkotó) VDSZSZ Szolidaritás kizárásáról. Bár nemrég az Egyesült Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezetétől a Liga kapott egy húszmillió forintos kölcsönt, kérdés, lenne-e olyan tagszervezet, amely segítséget nyújt likviditási gondjaira. Mindenesetre a VDSZSZ Szolidaritásra addig biztosan nem támaszkodhat a Liga, amíg Gaskó az elnök.

Az 1,6 milliárd forint uniós forrásból, a Liga vezette konzorcium által működtetett, tavaly ősszel lezárult.

„A munkáért!" projekt futamideje alatt száz fölött volt az alkalmazotti létszám a konföderációnál, és harminc négykerék-meghajtású Nissan Quashqai gépkocsit béreltek „terepmunkára". Ehhez képest meg kell húzni a nadrágszíjat a szövetségnél. Egy, a Gaskó István és felesége tulajdonában lévő zuglói telken azonban bármikor elkezdődhet az építkezés, a talaj-előkészítő munkálatok legalábbis már megtörténtek. Arról egyelőre nincs biztos értesülésünk, hogy itt is liftes házat épít-e a Liga elnöke, mint korábban a kétszáz méterrel arrébb lévő házában, és tervez-e úszómedencét.

   Kérdéseinkre a Liga közölte: pénzügyi eszközeik felhasználása „a Magyar Hírlap olvasói számára nyilvánvalóan érdektelen".

Forrás: Magyar Hírlap