A kormány az Ukrajnában kialakult fegyveres konfliktus elől menekülő, Ukrajna területéről február 24-én vagy azt követően Magyarország területére érkezett, ukrán állampolgársággal vagy ukrán–magyar kettős állampolgársággal rendelkezők foglalkoztatásakor támogatást ad a munkaadónak – olvasható a Magyar Közlöny friss számában, melyet az Mfor vett észre.

Feltétel, hogy a foglalkoztatása Magyarország területén történjen. A munkavállaló munkaviszonya határozott vagy határozatlan időre, legalább heti húsz órában történő foglalkoztatásra jön létre, és a munkaadónak meg kell felelnie a munkaerőpiaci programban foglalt egyéb feltételeknek.

A támogatás a munkavállaló jogviszonya fennállásának idejére, legfeljebb tizenkét hónapra biztosítható, mértéke munkavállalónként, havonta a munkavállaló lakhatási és utazási költségének az 50 százaléka lehet, de nem haladhatja meg a munkavállalónként járó legfeljebb 60 000 forintnak és a munkavállalóval egy közös háztartásban élő kiskorú gyermekek után gyermekenként járó további 12 000 forintnak az összegét.

Ha a kiskorú gyermek mindkét szülője azonos munkaadó munkavállalója, akkor a munkaadó a kiskorú gyermek után járó támogatásra csak egy munkavállaló szülő esetén jogosult. A lakhatási és utazási költségnek a támogatással nem biztosított részét a munkaadó és a munkavállaló 50-50 százalékban fizeti. Emellett a munkaadó a támogatás igénybevételével vállalja, hogy a munkavállaló magyarországi munkavégzésre irányuló jogviszonya fennállásának idejére gondoskodik a munkavállaló, valamint szükség esetén kiskorú gyermekének megfelelő körülmények között történő szálláshelyének, illetve a munkába járás szervezett körülmények között történő biztosításáról. A támogatás egy évvel meghosszabbítható.

Forrás: hang.hu