Úgy tűnik, a 2020-as mélypont után kezd magához térni a nyelvoktatási piac, erre utal legalábbis, hogy tavaly jóval többen nyelvvizsgáztak, mint egy évvel korábban. A számok azonban még mindig nem elég magasak, ennek a legfőbb oka pedig nem a járvány, hanem az arra hivatkozva (kétszer is) elrendelt nyelvvizsga-amnesztia, amely padlóra küldte a vizsgaközpontokat. A nyelvoktatók szerint a felsőoktatási felvételi szabályai sem a nyelvtanulóknak kedveznek: több pont jár félévnyi katonáskodásért, mint egy középfokú nyelvvizsgáért.

Ha nem lett volna újabb amnesztia, a nyelvvizsgázók száma tavaly már megközelítette volna a 2018-as 120 ezret

– mondja Rozgonyi Zoltán, a Nyelvtudásért Egyesület elnöke, az Euroexam Vizsgaközpont vezetője. Nehéz két éven vannak túl a nyelvvizsgaközpontok, ugyanis 2019 és 2020 is rekorder volt – csak éppen ellenkező előjellel. 

2019 novemberéig még mindenki úgy tudta, hogy a következő évtől az egyetemi-főiskolai felvételi alapfeltétele lesz egy, legalább középfokú nyelvvizsga, emiatt pedig megugrott a vizsgára jelentkezők száma. A szigorítást a kormány az utolsó utáni pillanatban lefújta, néhány hónappal később pedig „nyelvvizsga-amnesztiát” rendelt el a felsőoktatásban, így 2020-ban mélypontra esett vissza a nyelvvizsgázók száma. Alig több mint 86 ezren futottak neki az írásbelinek és a szóbelinek. 

„2021 tavaszán már azt láttuk, hogy amint kikeveredett az ország az újabb járványhullámból, visszatértek a nyelvvizsgázók. A 2020-as adatokhoz képest markáns a növekedés, a 2018-as számoktól azonban elmaradt. Ez leginkább az újabb amnesztia miatt alakult így” – magyarázza a Nyelvtudásért Egyesület elnöke. Az Oktatási Hivatal oldalán már vannak ugyan 2021-es adatok, de ezek nem véglegesek – igaz, az már az első féléves adatokból is látszik, hogy valóban megugrott a vizsgázók száma.

Hová tűntek a nyelvvizsgázók?

A HVG most megjelent Nyelvtanulás 2022 kiadványából kiderül: nehéz időszakból próbál kilábalni a nyelvoktatási piac, amelyre súlyos csapást mért az „amnesztia”. A 2020-as drasztikus csökkenést ugyanis csak részben lehet azzal magyarázni, hogy a koronavírus-járvány miatt a nyelvvizsgáztatás is leállt egy időre. A Nyelvtudásért Egyesület elnöke a lapnak azt mondta, becslése szerint a visszaesésnek csak harmadát-negyedét okozta közvetlenül a járvány.

Forrás: eduline.hu