Január közepén is kétségek övezték a rendvédelmi dolgozók oltással kapcsolatos kötelezettségeit. Mint kifejezték, az oltást fel nem vett munkavállalók problémáikra adott  érdemi válasz hiányában egyre nőtt a tanácstalanság és az elégedetlenség a köreikben. A most kihirdetett tájékoztatás alapján a rendvédelmi szerveknél dolgozóknak április 30-ig kötelező megszerezni a védőoltást.

A szakszervezeteket tömörítő Belügyi Érdekegyeztető Tanács (BÉT) november 25-én megtartott ülésén megfogalmazott kérdésekre még januárban se kaptak választ, így a Munkavállalói Oldal Elnöke, Powell Pál január 13-án hivatalos megkeresésben fordult a Belügyminisztériumhoz és Zsinka András helyettes államtitkárhoz. A kérdéses pontok között az oltási határidő dátuma, a fertőzésen átesett dolgozók védettségét igazoló dokumentumokra és a dolgozókat megillető társadalombiztosítási hozzájárulás biztosítása, illetve a fegyverpénz jogosultsága voltak kíváncsiak a munkavállalók. 

Január 19-én a Belügyminisztériumban tartott „informális egyeztetés” során a tárca személyügyi helyettes államtitkára pontról pontban válaszolt a munkavállalók jogérvényesítését végző szerv kérdéseire.

Nincs kivételezés

A tájékoztatás alapján a munkavállalóknak védettségét csak a védőoltás felvétele igazolja, így a fertőzésen átesettség, illetve az antigén teszt eredménye nem mentesíti a dolgozókat az oltás felvétele alól. Amennyiben a dolgozó április 30-ig elmulasztja az oltást, úgy a munkáltatónak kötelező fizetés nélküli szabadságra küldenie.

A szabadság ideje alatt a munkáltató nem fizeti a dolgozó társadalombiztosítási járulékát, így a jelenlegi jogszabályoknak megfelelően az oltatlan dolgozónak 30 nap után megszűnik a biztosítotti jogviszonya, azaz egy hónappal később

nem lesz jogosult az állami egészségügy igénybevételére.

Az aki elmulasztja a védőoltás felvételét időre, annak a 2021. december 31-i óta megkapott szolgálati juttatását vissza kell fizetnie. Ennek megfelelően, az oltatlanok nem jogosultak a fegyverpénzre, így amennyiben már megkapták azt, kötelesek visszafizetni. A tájékoztatás kimondja, hogy a határidőt követően igazolt oltásfelvétel sem jogosítja fel a dolgozót a fegyverpénzre.

Bajos

Az államtitkár tájékoztatása alapján viszont végezhető másodállás az felfüggesztett dolgozóknak. Amennyiben bejelentik és a munkáltató engedélyezi, a kényszerszabadságra küldött dolgozók végezhetnek más munkát, amennyiben az nem ütközik az összeférhetetlenségi szabályokba.

A rendvédelmi dolgozókat érintő helyzet különösen visszás. Az október 28-i kormányinfón Gulyás Gergely a 444 kérdésére elmondta, hogy bár a közszféra átoltottsága egyébként magasabb, mint a társadalmi átlag, megemlítette, hogy

a fegyveres testületeknél az egyik legalacsonyabb az átoltottság.

Nem csak az egyébként nyomasztó létszámhiányról beszámoló rendvédelmi erőknél okozhat fennakadást a kötelező oltás bevezetése. Miként beszámoltunk róla, a szakszervezetek még súlyosabban fellépő munkaerőhiányra figyelmeztetnek. A Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének (HTFSZ) adatai szerint a hétezer vonulós tűzoltók mintegy 60 százaléka kapta meg eddig a védőoltást.

Az októberi rendelet szerint a munkáltató saját hatáskörben megszabhatja, hogy kötelezővé teszi az oltást a munkavállalói számára. A kormány, mint munkáltató azonnal be is jelentette, hogy a közalkalmazottak, így a tanárok, egészségügyi dolgozók, rendvédelmi dolgozók számára kötelezővé teszik az oltást.

Aki december 15-éig, illetve január 31-éig nem adatja be az oltást, pedig köteles lenne arra, azt a munkáltató felhívja, hogy a védőoltást a felhívástól számított 15 napon belül ezt tegye meg, vagy igazolja a mentességét.

Ha ennek a felszólításnak sem tesz eleget a foglalkoztatott, akkor a munkáltató fizetés nélküli vagy illetmény nélküli szabadságra küldheti. Végső soron pedig felmentéssel, illetve felmondással azonnali hatállyal megszüntetheti a munkaviszonyát, ha a fizetés nélküli szabadság elrendelésétől számítva egy év eltelt, és a foglalkoztatott a védőoltás felvételét nem igazolta és orvosi szakvéleményt sem mutatott be arról, hogy azt ő nem köteles beadatni. Amennyiben azonban a fizetés nélküli szabadság alatt a dolgozó beoltatja magát és ezt igazolja a hivatalos dokumentumokkal (védettségi igazolvány, uniós Covid-igazolvány), akkor őt haladéktalanul vissza kell helyezni.

 

Forrás: Mérce

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!