178 ezer 193 forint - ennyit keres egy tanár az ország egyik legjobb középiskolájában. Az Eötvös József Gimnázium tanára, Varga Sára egy Facebook-bejegyzésben számolt be a tanárok bérezésről. Szerinte ebből a pénzből nem lehet tisztességesen megélni, az pedig fel sem merül, hogy megtakarítást halmozzon fel. A PDSZ - részben a tanári fizetések miatt - sztrájkot kezdeményez. Az EMMI híradónk megkeresésére azt írta: 2023-tól átfogó, nagyobb mértékű bérrendezésre kerülhet sor a pedagógusoknál.

 A gimnázium, amiben felnőtté vált Antall József, későbbi miniszterelnök, Ónódi Eszter színművész vagy éppen Steindl Imre, az országház építésze. Az Eötvös József Gimnázium több, mint 160 éve az ország legjobbjait neveli ki, a HVG tavalyi felmérése alapján ez volt az ország legjobb középiskolája.

És az Eötvös József Gimnázium az, ahol 2022-ben 160 ezer forint alapfizetést kap egy tanár - derült ki a gimnáziumban tanító Varga Sára Facebook-bejegyzéséből. A tanárnőnek a pótlék kifizetésével együtt jelenleg 178 ezer forint a nettó fizetése, ami a következő hónapban 207 ezer forint lesz. Varga Sára azonban hangsúlyozza: nem az alapilletménye, hanem csak a prémiuma nő - ez viszont bármikor elvehető.

Az Eötvös Gimnázium tanára azt is kiemeli, hogy a pedagógus béreket az idei minimálbér emelés ellenére még mindig a 2014-es minimálbérhez kötik. Úgy fogalmazott,

178.193 forintból nem lehet tisztességesen megélni, az pedig fel sem merül, hogy megtakarítást halmozzak fel

Az ATV Híradó szerette volna megszólaltatni Varga Sárát, azonban az adásig nem reagált a megkeresésre. Elértük viszont Nagy Erzsébetet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnökét.

Most ott tartunk, hogyha a jelenlegi minimálbérrel számolnánk a pedagógus illetményeket, akkor azoknak 90-95 százalékkal magasabbnak kellene lenni. Tehát az elmaradás mértéke most már ilyen fokú 2022-től

– magyarázta Nagy.

A szakszervezet legalább 45 százalékos béremelést követel a kormánytól. Nagy Erzsébet elmondta: a béremelés, a munkaterhelés és a kötelező oltás kapcsán sztrájkot hirdettetek. Január 31-én még csak egy két órás figyelmeztető munka-beszüntetést kezdeményeznek, ha ezután sem tudnak megállapodni a kormánnyal, akkor március 16-tól határozatlan ideig sztrájkba lépnek.

A Márki-Zay Péter vezette Egységben Magyarországért néven induló ellenzéki pártok szövetsége támogatná a sztrájkot, de nem szeretnének rátelepedni a kezdeményezésre.

„Egyenes következménye ennek a nagyon rossz bérezésnek, az óriási pedagógus hiány. 12 ezer pedagógus hiányzik a rendszerből. (...) Úgyhogy muszáj valamit tennünk. És mi azt kezdeményezzük, hogy legyen egy azonnali jelentős pedagógus béremelés. Ami szintén nagyon fontos, hogy állítsuk vissza az aktuális minimálbérhez kötést, hogy a pedagógusbér az ne értéktelenedjen el” – jelentette ki Tóth Endre, a Momentum képviselő-jelöltje.

Az EMMI úgy fogalmazott:

az elmúlt években Magyarország több mint ezermilliárd forinttal többet fordított pedagógusbérekre. A minisztérium hozzátette: "2023-tól átfogó, nagyobb mértékű bérrendezésre kerülhet sor.

Forrás: ATV

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!