Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke szerint a tanárhiány már azelőtt is súlyos volt Magyarországon, hogy az oltatlan pedagógusok kiestek volna a rendszerből. Úgy látja, a legfontosabb a megfelelő bérezés lenne, csak így lehet új dolgozókat hozni a rendszerbe.

A kormány döntése értelmében az oltatlan pedagógusok 2021. december 15-től nem alkalmazhatóak. Akkor a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke, Szabó Zsuzsa úgy számolt, bár a rendszerben már korábban is jelentős volt a tanárhiány, az intézkedés miatt további 3-5000 kollégájuk fog kiesni

Néhány nappal ezelőtt Gosztonyi Gábor, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke arról beszélt a Spirit Fm Partvonal című műsorában, hogy vannak olyan iskolák, ahol harmad- és negyedéves főiskolásokkal próbálják pótolni a pedagógushiányt. 

Most Totyik Tamás, a PSZ alelnöke az ATV Start című műsorában azt mondta: ez valóban így van, de hozzátette, hogy ez már a kötelező oltás előtti időszakban elkezdődött. 12 ezer tanár hiányzik a rendszerből a KIR-STAT adatai alapján, amit az intézményvezetők a saját bevallásuk alapján nyújtottak be. Ezt a 12 ezret most "még megfejelték", de nem annyival, amennyit a kormány kommunikál, mert az csak az általános iskolákra és a gimnáziumokra vonatkozik - mondta az alelnök. Arról ráadásul nem beszélnek, hogy november-decemberben hányan hagyták el a pályát - tehát ez nem 800 fő körüli, hanem sokkal több - vélekedett.

Totyik Tamás nem tudja a pontos számot, hogy mennyien vannak azok, akik az oltás miatt vesztették el a munkájukat. Szerinte nagyon vegyes a kép, elsősorban a természettudományos tanárok hiányoznak, de most már az óvodapedagógusok és a tanítók körében is egyre drasztikusabb a hiány.

Arra a kérdésre, hogy ezt a létszámot hogyan lehetne pótolni, az alelnök azt mondta: a legfontosabb a megfelelő bérezés lenne. 2013-ban a kormány egy életpályamodell bevezetéséről döntött, akkor majdnem 5 ezer fővel megugrott a pedagógusok száma, Totyik Tamás szerint ebből kiindulva ugyanez a folyamat minden további nélkül most is lejátszódna.

Egy végzős tanárhallgató kaphat állást egy iskolában, nincs megkötés, láttak olyan hirdetést is egyes tankerülettől, hogy németül vagy franciául beszélő, gimnáziumi érettségivel rendelkező embert kerestek - tette hozzá. Az alelnök azt mondta, jelenleg minden ötödik oktatási intézményben dolgozik olyan pedagógus, akiknek nincsen tanárképzős végzettsége - összesen 4000 feladatellátási hely van, tehát ez nagyjából 800 embert jelenthet.

Sztrájk?

Totyik Tamás a sztrájkkal kapcsolatban azt mondta: a bíróság előtt van a még elégséges szolgáltatás megítélése, ez ügyben egy újabb kört kell futni, mert a bíróság hiánypótlásra ezt visszaküldte.

A kormánnyal szerdán újra tárgyalnak, azt várják, hátha a kormány meggondolja magát, és még a választások előtt tesz egy olyan ajánlatot, ami rövid távon elfogadható lenne. A legfontosabb, hogy az eddigi pótlékokat alapbéresítsék, és legalább még 15-20 százalékkal emeljék meg az ajánlatukat, hogy biztonságban érezzék magukat a kollégák - hangsúlyozta.

Az alelnök közölte, hogy március 16-án szeretnének sztrájkolni, ha nem tudnak megállapodni, addig azonban a kormány még bármikor dönthet.

Forrás: atv.hu

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!