A háború óta nem haltak meg annyian Magyarországon egy év alatt, mint tavaly. Kapitány Balázs demográfus számításai szerint 153 ezren hunyhattak el 2021-ben. A Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke szerint a járvány miatt számos orvosi vizsgálat maradt el, ami tovább növelhette a halálozást. Az ATV Híradójának riportja.

Vezető halálok a keringési rendszerek betegsége itthon: 2020-ban a KSH adatai szerint majdnem 32 ezren vesztették életüket keringési problémák miatt. Daganatos megbetegedésekben több mint 31 ezren haltak meg. Az elmúlt két évben megjelent egy újabb halálok: a Covid-19, amelynek a szövődményeibe már több mint 39 ezren haltak bele.

A magas halálozási arány oka a magyarok rossz egészségi állapota – emelte ki a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke, Soós Adrianna. A szakember szerint a járvány miatt számos orvosi vizsgálat maradt el, ami tovább súlyosbított a helyzeten.

A járvány most olyan szempontból is problémát okozott, hogy eléggé hektikusan kezelték a járványt. A járvány legelején gyakorlatilag nem lehetett eljutni a háziorvosokhoz, akkor nagyon sok embert hazaküldtek a kórházból, a rendelések szüneteltek

– fejtette ki Soós Híradónknak.

2021-ben még drámaibb képet mutat a görbe: békeidőben nem haltak még meg annyian, mint tavaly. Erre Kapitány Balázs demográfus Facebook-posztjában hívta fel a figyelmet, aki úgy fogalmazott: „Bár az év végi adatok még nem ismertek, de a jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján úgy becsülném, hogy 2021-ben mintegy 93 ezren születtek és 153 ezren haltak meg Magyarországon.”

A Híradónk által megkérdezett szociológus szerint a magyar társadalom elöregedőben van. Bár az elmúlt években valamelyest növekedett a születések száma, de nem minden társadalmi rétegben. A növekedés csak legalul és legfelül érzékelhető.

Lassan, de növekszik a születések száma is. Ez azonban nem mondható el az egész társadalomra. Azt tapasztaljuk, az adatok azt mutatják, hogy a kormány kifejezetten a társadalom felső harmadát vagy negyedét célozta meg a családpolitikájával, tehát részben ott születnek gyerekek, második, harmadik, netán negyedik gyerek is, illetve a társadalom legszegényebb rétegeiben

 – fogalmazott Tóth Olga.

Az ENSZ előrejelzésére szerint a magyar népesség 2035-re még tovább csökken. Amennyiben a jelenlegi tendencia folytatódik, ekkor kevesebb mint 9 millió, az évszázad végén pedig kevesebb mint 6 és fél millió ember él majd Magyarországon.

Forrás: atv.hu

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!