Országos és fővárosi viszonylatban is érsebészekből van a legnagyobb hiány, Nógrád megyében pedig valamennyi alap szakorvosi szakképesítés hiányszakmának minősül – derült ki az Egészségügyi Nyilvántartási és Képzési Központ honlapján közzétett tájékoztatóból. Ezenkívül meghirdették az idei rezidensi keretszámokat is: összesen 1124 helyet lehet betölteni – írja a Magyar Hírlap.

Közzétette honlapján az Egészségügyi Nyilvántartási és Képzési Központ (ENKK) az idén betölthető rezidensi keretszámokat, valamint a 2016. évi hiányszakmák körét. Az ezt tartalmazó kormányrendeletben új elemként Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a hiányszakmák vonatkozásában a megyékre vonatkozó listák mellett ezúttal felsorol tíz olyan konkrét kórházat is, ahol valamennyi szakorvosi szakképesítés hiányszakmának minősül.

   Ezek közé tartozik többek között a hatvani Albert Schweizer Kórház-Rendelőintézet, a Bajai Szent Rókus Kórház, az egri Markhot Ferenc Oktatókórház, illetve az Orosházi Kórház is.

  A szakorvosképzési keretszámokat megyénkénti bontásban határozza meg a dokumentum. Az összes, 1124 helyből a Debreceni Egyetem régiójában 275, a Pécsi Tudományegyetem régiójában 233, a Semmelweis Egyetem régiójában 379, a Szegedi Tudományegyetemében pedig 237 szabad helyet hirdettek meg összesen.

   Ismert, tavaly szeptemberben hiány lépett fel a képzési helyeket illetően, a fővárosban ugyanis túljelentkezés volt. A humán tárca a helyzetet átcsoportosítással orvosolta, hiszen míg a debreceni, pécsi és szegedi egyetemek régióiban maradtak szabad helyek, addig a Semmel­weis Egyetem régiójában szűknek bizonyult a meghirdetett keret, így azt harminc százalékkal megemelték.

   A hiányszakmák meghatározásánál a dokumentum részletezi külön az országos és külön a fővárosi kritikus szakmákat. Ennek alapján Budapesten a legkeresettebbek az érsebészek, majd a gyermek- és ifjúságpszichiá­tria, a fül-orr-gégész gyógyászat, az igazságügyi orvostan, a nefrológia, az orvosi mikrobiológia, ortopédia és traumatológia, pszichiátria, végül pedig a transzfuziológia területén mutatkozik a legnagyobb szakemberhiány.

   Ugyanezt a listát országos viszonylatban szintén az érsebészet vezeti, ám a felsorolásban helyet kap az oxiológiai és sürgősségi orvostan, a patológia, a radiológia és a sebészet is. A dokumentum szerint Nógrád megyében valamennyi alap szakorvosi szakképesítés hiányszakmának minősül.

Forrás: Magyar Hírlap