A PDSZ szerint pedagógiai asszisztenseket is küldenek az osztályokba. A PSZ tud olyan iskoláról, ahol főiskolásokkal pótolják a pedagógushiányt. Az ATV írása.

Az állami fenntartású iskolákban a pedagógusok egy százaléka nem vette fel a koronavírus elleni oltást, közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma hétfő délelőtt. A 78 ezer pedagógus 94 százaléka már felvette az oltást, 3 százalék szakorvosi ellenjavallattal, 1 százalék miniszteri mentesítéssel rendelkezik, további 1 százalék pedig betegállományban van, illetve vár mentesítési kérelme elbírálására, mely napokon belül lezárul. Az Emmi jelezte: a pedagógusok fennmaradó 1 százaléka az oltás felvételét követően térhet vissza az iskolába.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete és a Pedagógusok Szakszervezete szerint ennél azonban nagyobb a baj. „Van olyan megyei jogú város, ahol bedől a kéttannyelvű angol oktatás, mert nem csak hogy nem lép be az intézmény falai közé az angoltanár, hanem már meg is szüntette a jogviszonyát” – árulta el Nagy Erzsébet a Spirit FM Partvonal című műsorában. A PDSZ országos választmányának tagja szerint EGYMI-ben, ahol sajátos nevelést igénylő gyerekekkel foglalkozó pedagógusok dolgoznak, 50 főből 20 fő nincs beoltva, az ő helyettesítésüket is meg kell oldani. A legnagyobb problémának nevezte, hogy az oltott tanárok között szétosztják a kiesettek tanóráit, kifizetetlenül. „Olyan visszajelzésünk is van, hogy pedagógiai asszisztenseket, tehát szakképesítés nélkülieket küldenek be osztályokba, sőt, már olyan is van, hogy takarítókkal felvigyáztatnak a gyerekekre, akikkel nincs most pedagógus” – fogalmazott Nagy Erzsébet.

Gosztonyi Gábor, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke a műsorban arról beszélt, hozzájuk is érkeztek ilyen jelzések. Példaként hozta, hogy Baranya megyében az egyetemtől kértek segítséget a tanárhiány miatt. De Vas megyéből is értesítették őket, hogy vannak olyan iskolák, ahol harmad- és negyedéves főiskolásokkal próbálják pótolni a pedagógushiányt.

Pedagógusbérek

Gosztonyi Gábor arról is szólt, hogy 2022. január elsejétől a minimálbér, mindenféle végzettség nélküli elvégezhető munka alapilletménye 200 ezer forint, ehhez képest egy főiskolai végzettségnek megfelelő gyakornokpedagógus a bértábla szerinti alapilletménye 182 700 forint. Ez azt jelenti, hogy egy végzettség nélküli pedagógus 200 ezer forintról indul, a diplomás tanár pedig 187 ezer forintról.

Pert nyertek elsőfokon

Nagy Erzsébet elárulta, hogy első fokon pert nyertek a pedagógusok túlmunka ügyében, március végén, április elején várható a jogerős ítélet. A pert azzal kapcsolatban indították, hogy az eseti helyettesítéseket nem fizették ki a pedagógusoknak. Az eseti helyettesítés a munkaidő része, erre hivatkozva nem szoktak fizetni, de a munkatörvénykönyvében a munkaidő beosztás szabályai szerint a munkaidőbeosztáshoz képest négy nappal a munkavégzés előtt lehet utoljára módosítani a beosztást, ha ez négy napon belül történik az rendkívüli munkaidőnek számít, ami az óradíj 150 százalékával fizetendő. Ezt a pert nyerték meg elsőfokon – magyarázta.

A teljes beszélgetést ide kattintva hallgathatja meg. 

Forrás: ATV

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!