A látszólagos ellentmondás megoldása a statisztikai besorolásban rejlik- írja a Népszava.

Mind a foglalkoztatottak, mint a munkanélküliek száma 10 ezer fővel csökkent tavaly novemberben az előző hónaphoz képest – derül ki a KSH friss munkaerőpiaci statisztikáiból. A látszólagos ellentmondás megoldása a statisztikai besorolásban rejlik.

 A vizsgált 15-74 éves népesség ugyanis egyrészt majdnem 4 ezer fővel megfogyatkozott, eközben pedig a gazdaságilag nem aktívak száma több, mint 16 ezer fővel nőtt. A KSH ez utóbbi körbe sorolja a nem dolgozó tanulókat, nyugdíjasokat, háztartásbelieket, és - ha nem kerestek munkát - az idénymunkásokat az idényen kívül. Ide kerülnek a statisztikában továbbá azok az úgynevezett passzív munkanélküliek is, akik szeretnének ugyan dolgozni, de kedvezőtlennek ítélve esélyeiket, nem keresnek aktívan munkát. A járványügyi korlátozások idején emiatt meglehetősen torzított is a munkanélküliség aktuális helyzetét illetően a KSH adatsora, hiszen a lezárások miatt rengetegen maradtak úgy állás nélkül, hogy nem is tudtak munkát keresni. A KSH most is kevesebb – 179 200 – munkanélkülit talált felmérésében, mint a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ), amelynél novemberben 242 ezer álláskereső szerepelt a nyilvántartásban (decemberre számuk 239 ezerre csökkent).

A különbség az, hogy a KSH az úgynevezett munkaerő-felmérés során negyedévente megkérdezett 38 ezer háztartás válaszai alapján végez havi modellbecslést, az NSZF adatsora viszont a munkaügyi hivataloknál ténylegesen bejelentkezett álláskeresőket mutatja. A munkaerőpiaci adatok ezzel együtt is közelítenek a teljes foglalkoztatottsághoz, és a novemberre számolt 4,678 millió foglalkoztatott 45 ezer fővel jelent többet az egy évvel korábbi, és 15 ezer fővel a 2019 novemberi, koronavírus előtti adatokhoz képest. A munkanélküliség ugyanakkor még a KSH statisztikái szerint sem csökkent a válság előtti szintre: 2020 novemberéhez képest ugyan 10 ezerrel kevesebb, 2019 novemberéhez képest viszont még 23 ezerrel több volt tavaly novemberben a munkanélküliek száma.  

Forrás: Népszava

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!