Óriási problémát okoz az oltatlan pedagógusok kiesése és helyettesítésük megszervezése – fogalmazott a Pedagógus Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) országos választmányi tagja az Inforádió műsorában. Nagy Erzsébet azt mondta: nyilvánosan hozzáférhető központi statisztika hiányában kérdőívvel mérik fel a kieső pedagógusok arányát.

A PDSZ arra kéri az érintett pedagógusokat, hogy minél többen töltsék ki a NE dolgozz ingyen! oldalukon megtalálható, úgynevezett „Kieső kollégák 2.0” kérdőívüket, máskülönben nem tudnak pontos információkat szerezni, miután nem kapnak központi számadatokat – fogalmazott az InfoRádiónak Nagy Erzsébet választmányi tag. Mint mondta, az eddigi visszajelzések alapján az látható, hogy akik december 30-ig kértek mentesítést az emberi erőforrások miniszterétől, megkapták azt, bár nem tudni, hogy pontosan miért, tekintve, hogy a beküldött határozati szövegek egységesek, és nem derül ki belőlük az indoklás. Újabban a PDSZ azonban olyan információkat is kap, hogy a tárca már nem ad ki mentesítést, jóllehet, nincs határidő az erre vonatkozó rendeletben, mégis ennek leteltére hivatkoznak – tette hozzá.

A fentieken túl ugyanakkor egyre többen jelzik vissza a szakszervezetnek, hogy védettségi igazolványra, illetve ellenanyagszintet igazoló laboreredményre meghatározott ideig szóló igazolást kaptak a foglalkozás-egészségügyi orvostól, tehát ilyen mód valamelyest csökkent azok száma, akik január 3-án még nem léphettek be az oktatási intézményekbe tanítani. Nem elhanyagolható továbbá azok száma sem, akik eddig táppénzen, vagy normál szabadságon voltak – folytatta Nagy Erzsébet –, akik esetében 30+15 nap érvényes, tehát a visszatérésüktől számítva ennyi idejük van arra, hogy beoltassák magukat, vagy szerezzenek orvosi igazolást, de közben bemehetnek tanítani.

A PDSZ-nek ezzel kapcsolatban viszont olyan információi vannak, hogy ezt sok tankerületi központ nem akarja figyelembe venni, és az érintettekkel is érvényesítették a „január 3-án nem léphet be” szabályt, annak ellenére, hogy a szakszervezet szerint egyértelműen fogalmaz a rendelet.

Mindeközben az iskolaigazgatók mindenféle módon próbálják megoldani, hogy aki csak lehet, vegye fel a munkát, hiszen óriási problémát okoz a tanárok hiánya az iskolákban.

Azokat viszont, akik kiestek, tehát december 30-ig már megszüntették a jogviszonyukat, magyarán elhagyták a tanári pályát, esetleg elmentek egyházi- vagy magániskolákba tanítani, ahol nem kötelező az oltás, bizony helyettesíteni kell – hangsúlyozta a PDSZ országos választmányi tagja. Erre sok esetben úgy kerül sor, hogy a kieső pedagógus óráit vagy csoportjait szétosztják, esetleg megszüntetik a korábbi csoportbontásokat, illetve eseti helyettesítéseket rendelnek el, ami a szakszervezet szerint egyébként jogellenes. „Ilyen módon a megmaradó kollégákra hárítják a kieső óráinak pótlását” – ismételte meg.

Nagy Erzsébet az érdeklődésünkre elmondta, a PDSZ bizakodó azt illetően, a döntéshozók át fogják gondolni a szóban forgó rendeletet, miután világosan látszik, hogy óriási problémát okoz az oltatlan tanárok kiesése, még akkor is, ha mindez országosan, százalékos arányban nem nagy. De akiket érint, a gyerekek tömegei viszont meglehetősen nagy. A szakember azt is hozzátette: a jó lehetőségekkel bíró, például nyelvszakos, vagy informatikus, illetve egyéb szakképesítéssel rendelkező kollégák esetében félő, hogy sokan felhagynak a pályával, vagy egyszerűen átmennek egyházi-, esetleg magánintézménybe tanítani. „De valamit kell, hogy magukkal kezdjenek, mert a fizetés nélküli szabadságnál rosszabb állapot nincs” – mutatott rá Nagy Erzsébet.

Adatok

Az Emmi hétfői tájékoztatása szerint az állami iskolákban a tanárok 1 százaléka rendelkezik miniszteri mentesítéssel, további 1 százalék van betegállományban, illetve vár mentesítési kérelme elbírálására, mely napokon belül lezárul. Azt közölték, hogy a 78 ezer pedagógus 94 százaléka oltatta be magát, és egy százalék nem vette fel az oltást, így nem dolgozhat.

Forrás: Infostart

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!